Sala de premsa

El voluntariat es troba per formar-se en una jornada de "furor"

Grup de persones assegudes al terra en rotllana amb la samarreta de la FAS.

El dissabte 5 d’abril va tenir lloc el segon Nostrum d’aquest curs, un espai de creixement i de formació pel voluntariat de la Fundació Autònoma Solidària (FAS). La jornada, que es va celebrar a l'Hotel d'Entitats situat a la plaça Cívica de la UAB va reunir 83 participants entre voluntaris/àries, estudiants en pràctiques i equip tècnic de la FAS.

08/04/2025

La jornada es va estructurar en tres parts. En primer lloc, es va fer una benvinguda, que va incloure una presentació inicial del Nostrum i una sèrie de dinàmiques en grup pensades per trencar el gel i fomentar el coneixement mutu entre les persones assistents, creant un ambient proper i participatiu.

Tot seguit, es van oferir tres tallers formatius:

El primer taller, titulat “Taller d'antiracisme aplicat al voluntariat”, a càrrec de Nora El Melloussi, va permetre a les participants aprofundir en el concepte d’antiracisme i reflexionar sobre com incorporar una mirada crítica i transformadora als programes de voluntariat, amb l’objectiu de contribuir a la creació d’una societat més justa i equitativa.

El segon taller, anomenat “Drogues: què en saps?”, a càrrec de Sara Carbonell i Anna Blasco, va consistir en un espai de sensibilització i informació sobre les drogues, els seus efectes i les conseqüències socials i personals del consum. A partir d’una gimcana amb pistes es va poder debatre sobre la prevenció i la importància de l’accés a informació veraç en aquest àmbit.

El tercer taller “Drets Humans i fake news: com combatre la desinformació”, dirigit per Nahuel Vecolí, va analitzar l’impacte de la desinformació en la societat actual i va oferir eines pràctiques per identificar i combatre les notícies falses, amb una perspectiva basada en els drets humans.

Un cop finalitzats els tallers, la jornada es va immortalitzar en la ja tradicional fotografia de grup i, tot seguit, es va celebrar un dinar col·lectiu, en el qual es van poder degustar els plats presentats per totes les persones participants. Els tres millors plats van ser reconeguts amb premis en les següents categories: originalitat del títol, bona presentació i gust.

A la tarda, es van dur a terme dues dinàmiques finals. La primera, “Furor” i dinamitzada per Marina Madueño, va consistir a formar petits grups, reproduir una cançó i fer que el primer participant a fer el so assignat tingués l’oportunitat de continuar la lletra. La segona dinàmica, titulada “L’Arbre de Valoració”, va ser dirigida per Jana Valero. En aquest cas es va dibuixar un arbre en un mural gran on cada participant havia de mencionar categories com: persona, experiència, aprenentatge i paraules, creant així un arbre col·lectiu que simbolitzava les vivències i sentiments de totes les persones participants en el voluntariat. Més enllà de passar una estona de diversió, aquestes activitats van afavorir la comunicació, la inclusió i la participació activa de tothom.

El segon Nostrum del curs ha estat un èxit, consolidant-se com a una experiència enriquidora i transformadora que ha afavorit la coneixença i la formació entre totes les persones que fan possible els programes d’acció social universitari.