Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Dos investigadors de l'Esfera UAB reben la distinció Synergy Grant de l'ERC

06 nov. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Diego Blas, investigador ICREA a l'IFAE, i Kostas Kostarelos, investigador ICREA i professor distingit Severo Ochoa de l'ICN2, rebran sengles ajudes Synergy Grant de l'European Research Council (ERC) per desenvolupar projectes de recerca en el marc del programa Horitzó Europa de la UE.

Kostas Kostarelos i Diego Blas
Kostas Kostarelos i Diego Blas

El projecte GravNet - A Global Network for the Search for High-Frequency Gravitational Waves ha obtingut un ajut ERC Synergy Grant 2024. Liderat per científics de quatre institucions europees, entre ells l'investigador ICREA a l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) Diego Blas, té com a objectiu desenvolupar i desplegar una innovadora plataforma experimental per detectar ones gravitacionals al rang d'alta freqüència de MHz a GHz. Serà la primera xarxa dedicada a detectors per a ones gravitacionals d'alta freqüència (OGAF).

Aquests nous detectors combinen les darreres tecnologies de detecció quàntica amb cavitats ressonants en camps magnètics intensos. Aquesta iniciativa podria revolucionar l’estudi de fenòmens com les fusions de forats negres primordials i la matèria fosca ultralleugera, per proporcionar respostes a algunes de les preguntes més exigents sobre el cosmos.

D'altra banda, Kostas Kostarelos, professor de recerca ICREA i professor distingit Severo Ochoa de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), ha estat guardonat amb una de les subvencions Synergy 2024 del Consell Europeu de Recerca per desenvolupar el projecte SKIN2DTRONICS, l'objectiu del qual és integrar dispositius electrònics conformables basats en materials 2D per controlar la recurrència del càncer cerebral.

El projecte avançarà en la integració a gran escala de dispositius electrònics tous i prims amb més de 1.000 transistors sobre substrats ultraflexibles semblants a la pell. Aquests dispositius, basats en materials bidimensionals d'un àtom de gruix, estan dissenyats per adaptar-se fàcilment a diferents superfícies d'arquitectures aberrants. Es dissenyaran per oferir un rendiment electrònic superlatiu, resistència mecànica i biocompatibilitat total.

Les subvencions ERC Synergy 2024

A la convocatòria ERC Synergy Grants 2024 es van presentar 548 propostes. Els 57 projectes guanyadors involucren 201 investigadors que portaran a terme els seus projectes a 184 universitats i centres de recerca de 24 països a tot Europa i també fora de les fronteres europees.

Els projectes guanyadors rebran un total de 571 milions d'euros per abordar alguns dels problemes científics més complexos i abastar una àmplia gamma de disciplines. Les subvencions ERC Synergy fomenten la col·laboració entre investigadors destacats, permetent combinar la seva experiència, coneixements i recursos per expandir les fronteres del descobriment científic. Aquest finançament forma part del programa de recerca i innovació Horitzó Europa de la UE.

 

Dins de