Desenvoluparan un aparell per al diagnòstic dels trastorns mentals
L’empresa, ubicada al Parc de Recerca UAB, ha rebut finançament europeu per adaptar el seu dispositiu mèdic Gazelab, que analitza d’una manera molt precisa el moviment dels ulls, per utilitzar-lo com a eina complementària per al diagnòstic de diferents trastorns psiquiàtrics com, per exemple, l’esquizofrènia.
BcnInnova, empresa ubicada al Parc de Recerca UAB, ha obert un nou mercat per al seu dispositiu Gazelab, un aparell que filma el moviment ocular mitjançant unes ulleres i obté un mapa molt precís de la desviació ocular que permet millorar significativament l’eficàcia de les intervencions quirúrgiques per corregir l’estrabisme, especialment en el cas dels nens.L’empresa està investigant per utilitzar la mateixa tecnologia de Gazelab per detectar patologies mentals i millorar, així, el diagnòstic d’aquestes malalties. “Diversos estudis científics han demostrat que alteracions en els moviments oculars reflecteixen defectes en els circuits neuronals del cervell i semblen correspondre amb determinats trastorns mentals. Per exemple, als pacients amb esquizofrènia els costa seguir amb la mirada objectes que es mouen a poca velocitat”, explica Oriol Prat, director de BcnInnova. “Per això, si analitzem el moviment dels ulls -avaluant el punt on es fixa la mirada o els moviments sacàdics dels ulls-, podem detectar algunes malalties”, afegeix.
El dispositiu de BcnInnova analitza d’una manera molt precisa el desviament, la oscil·lació i la torsió dels ulls i el comportament de les pupil·les. “Aquest seguiment i la informació que se n’obté permetrà donar suport al procediment actual que segueixen els psiquiatres i psicòlegs per determinar si un pacient pateix alguna malaltia mental amb una alta fiabilitat i precisió”, destaca Prat.
Actualment el diagnòstic i les avaluacions dels trastorns mentals són lentes i costoses. La tecnologia de BcnInnova podria accelerar la detecció d’aquestes malalties, ja que la prova és senzilla, ràpida i no invasiva. Concretament, la prova consisteix en col·locar Gazelab al cap del pacient i mentre la persona mira un punt fix o segueix amb la mirada un objecte, dues càmeres graven els dos ulls i, a través d'un programari informàtic que analitza l’iris i la pupil·la, es poden estudiar les oscil·lacions dels ulls, les desviacions de les mirades i els comportaments de la pupil·la. El dispositiu també té un làser que projecta un patró a la paret que indica on ha de mirar el pacient.
Per dur a terme la validació clínica del seu sistema, l’empresa col·laborarà amb el Dr. Jordi Obiols, del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona. Obiols durà a terme l’estudi clínic per confirmar que Gazelab és una tecnologia útil, fiable, i econòmica per avaluar els trastorns de la motilitat ocular en malalties mentals i, a la vegada, analitzarà el grau d'especificitat del marcador de la motilitat per diagnosticar i diferenciar diversos trastorns psiquiàtrics.
Finançament europeu
L’empresa acaba d’obtenir finançament de la Comissió Europea a través de l’Instrument PIME per estudiar la viabilitat científica i tècnica d’aquest projecte innovador. BcnInnova ha aconseguit superar la Fase 1 de l’Instrument PIME, cosa que li permetrà obtenir 50.000 euros per estudiar en profunditat com adaptar Gazelab per millorar el diagnòstic de l’esquizofrènia i crear una eina per al sector de la salut mental.
Un cop superada aquesta fase, l’empresa treballarà per avançar a la Fase 2 del programa, en què podria rebre fins a 5 milions d'euros per finançar activitats d'innovació, com ara demostració, assaig, proves pilot, estudis d’ampliació, verificació de rendiment, etc.