Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Com millorar la resiliència de la ramaderia pirinenca al canvi climàtic

23 oct. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Investigadors de la UAB participen en un projecte europeu interregional per adaptar els sistemes pastorals de muntanya als reptes del canvi climàtic i mitigar-ne els efectes. El projecte aborda tant la millora de les races autòctones bovines i ovines com la salvaguarda i la promoció de les pràctiques i tradicions ramaderes.

Raça bovina bruna dels Pirineus

L’equip de recerca té l’objectiu d’implementar programes optimitzats de mitigació de l’impacte del canvi climàtic en les produccions ramaderes dels Pirineus, que es veuen molt afectades per les modificacions ecològiques de les pastures. Una de les estratègies està liderada per l’investigador del Departament de Medicina i Cirurgia Animal Joan Enric Rodríguez Gil. El Grup de Recerca de Reproducció en Mamífers Domèstics que dirigeix Rodríguez Gil treballarà en dos aspectes. D’una banda, avaluarà genèticament el ramat boví, per establir noves línies de selecció genètica que permetin l’evolució de les races pirinenques actuals i millorar-ne la resistència a les noves condicions climàtiques. De l’altra, assessorarà les associacions de races bovines en el maneig de sementals, per tal que aprenguin a avaluar-ne la validesa com a reproductors.

El projecte també preveu establir xarxes educacionals i de cooperativitat per afavorir i optimitzar els sistemes de producció ramaderes en extensiu que es fan servir, com ara la millora i l’adaptació dels canals de transhumància o la intervenció en les pastures i el sòl per optimitzar el rendiment alimentari per als ramats.

En conjunt, les actuacions han de permetre reforçar la integració social i econòmica en unes condicions canviants de tota l’àrea transfronterera pirinenca entre Espanya, França i Andorra, objectiu fonamental del Programa Europeu POCTEFA.

Liderat per la Universitat de Saragossa, el projecte té una durada de 4 anys i un pressupost global d’uns 2 M €, dels quals gairebé 40.000 es destinaran a la recerca del grup de recerca de la UAB. Hi participen també el Centro de Investigación y Tecnología Agroalimentaria de Aragón i la Federació de la raça Bruna dels Pirineus, així com el CFPPA Ariège-Comminges, la Chambre d’Agriculture de l’Ariège, l’Association du Gasconne des Pyrenées, el Departament d’Agricultura i Ramaderia del Govern d’Andorra i la Federació Raça Bruna d’Andorra.

Dins de