Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Cloenda del projecte "Volem ser científiques i enginyeres!" al campus

27 maig 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB acollirà el dimarts, 31 de maig, una Fira d'experiències del projecte “Volem ser científiques i enginyeres!", un projecte STEM amb perspectiva de gènere, organitzat per l’ICE de la UAB, dins el programa Argó. 400 nois i noies de cinquè i sisè de primària i de primer cicle d'ESO vindran a la UAB aquest dia per celebrar el tancament del projecte.

NoiaMicroscopi

Al llarg del curs, s'han fet diferents accions per tal que els escolars poguessin treballar en l'àmbit de la ciència i l'enginyeria i poguessin concretar els coneixements apresos en un projecte sobre contaminació de l'aire.

La UAB acollirà el dimarts, 31 de maig, 400 nois i noies de cinquè i sisè de primària i de primer cicle d'ESO per celebrar el tancament del projecte "Volem ser científiques i enginyeres!", un projecte que ha volgut contribuir a l'educació científica dels escolars promovent l'alfabetització i la generació de vocacions científiques atenent a la perspectiva de gènere i apropant la universitat als centres educatius participants.

L'acte tindrà lloc a la Sala d'Actes del Rectorat i en espais exteriors del Campus. Els nois i noies exposaran els seus treballs en una roda de pòsters i es lliuraran els diplomes de participació en els centres. La fira es tancarà amb l'actuació del "Mag Stigman".

Projecte sobre la contaminació de l'aire

En el marc del projecte, que s'ha dut a terme al llarg del curs 2021-22, s'han fet diverses accions per tal que els escolars poguessin treballar en l'àmbit de la ciència i l'enginyeria i poguessin concretar els coneixements apresos en un projecte sobre contaminació de l'aire desenvolupat a partir d'una petita recerca feta a les seves escoles.

Per tal de dur a terme la recerca i el projecte, s'ha organitzat una formació per al professorat dels centres i per als estudiants de la UAB que han actuat com a mentors en els centres escolars.

Paral·lelament, els escolars han gaudit d'una sèrie de tallers a les facultats de Ciències, Biociències i l'Escola d'Enginyeria, organitzats pel professorat de les facultats, amb la finalitat d'afavorir la comprensió de fenòmens científics i tecnològics.

L'alumnat també ha assistit a una conferència sobre gènere i ciència impartida per una professora del Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals de la UAB.

Una de les parts centrals del projecte ha estat la participació de 25 estudiants de la UAB (la majoria noies) de les Facultats de Ciències, Biociències i de l'Escola d'Enginyeria en una experiència d'Aprenentatge i Servei, que els ha donat l'oportunitat de participar en aquesta proposta innovadora i socialment compromesa, visitant els centres educatius i acompanyant els escolars en el desenvolupament de la proposta didàctica creada per investigadores del Centre de Recerca per a l'Educació Científica i Matemàtica de la UAB.

Un dels principals objectius del projecte és aconseguir despertar vocacions per la ciència i l'enginyeria de manera precoç als nois i, sobretot, a les noies.

Els centres educatius que hi participen són el Col·legi Sant Josep (Vilafranca del Penedès); Col·legi Sant Ramon Nonat (Barcelona); l'Escola Jardí (Granollers); l'Escola Pi d'en Xandri (Sant Cugat del Vallès); l'Institut Angeleta Ferrer (Sant Cugat del Vallès); l'Institut Escola Mas Rampinyo (Montcada i Reixac); i l'Institut Nicolau Copèrnic (Terrassa).

El programa ha comptat amb el suport de la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología).

Projecte "Volem ser científiques i enginyeres!"

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Reducció de les desigualtats
  • Igualtat de gènere
  • Educació de qualitat

Dins de