Acaba el Campus Ítaca amb una crida a continuar estudiant després de la secundària
La 21a edició del Campus Ítaca va finalitzar ahir amb l'acte de cloenda del segon torn, que es va desenvolupar simultàniament a la sala d'actes del Rectorat i a l'auditori de la UAB. El rector de la UAB, Javier Lafuente, va felicitar l'alumnat participant i va agrair el suport de les seves famílies, presents a l'acte, així com la tasca realitzada pels membres de la comunitat universitària implicats en aquest projecte socioeducatiu que organitza la Fundació Autònoma Solidària (FAS) amb finançament del Banco Santander.
Lafuente es va mostrar particularment "orgullós" de l'impacte que té un projecte com aquest a l'entorn geogràfic de la Universitat, alhora que va afirmar que l'exemple dels estudiants d'ESO que participen al Campus Ítaca transmet "molta energia". Es va dirigir a l'alumnat per animar-los a seguir estudiant perquè "aprendre és quelcom especial que pot canviar la vida de la gent que teniu al voltant". I, a les seves famílies, els va demanar que els ajudin perquè "estan sobradament preparats" i "només necessiten una petita empenta".
El rector es va posar com a exemple a ell mateix, explicant que va créixer en un barri de treballadors i va anar superant etapes amb el suport de la seva família, tot avançant en la carrera acadèmica fins a "representar aquesta universitat que tant estimo". I, a més d'elogiar la tasca realitzada per totes les persones i entitats implicades en el Campus Ítaca, va afirmar que la UAB té la voluntat de continuar atorgant beques salari per ajudar a donar continuïtat als estudis superiors.
"Continuar explorant"
Per la seva banda, David Baños, responsable d'Institucions-Banca Institucional de Banco Santander, va prendre també la paraula per qualificar el Campus Ítaca com una "experiència inoblidable" i afirmar que l'esperit del projecte consisteix en cultivar "la curiositat" i "la voluntat de millorar". Per això, va animar també els participants a seguir estudiant després de l'ESO per "continuar explorant": "el món necessita joves amb la vostra creativitat", va assegurar, i els va desitjar "el millor" en les seves "aventures futures".
Maria Espadalé, vicepresidenta executiva de la FUAB, va intervenir en nom de la FAS tot manifestant que "la UAB està molt orgullosa d'aquest projecte". "Quina millor transferència -va opinar- pot fer la Universitat que obrir les seves portes" a estudiants de secundària amb "molt bones capacitats d'estudi", com demostren els diferents projectes presentats durant l'acte. Espadalé va destacar que, a més, durant la seva estada al campus, han conviscut amb altres joves de diferents municipis, tot potenciant l'ús de la llengua catalana. I, dirigint-se als participants, va tancar la seva intervenció amb un desig: "Esperem veure-us de nou ben aviat".
Enguany han participat 330 estudiants de tercer d'ESO al Campus Ítaca, que els ha permès fer un tast de la vida universitària durant una estada en què han estat acompanyats per 24 estudiants de la UAB que han actuat com a monitors i monitores. Les activitats divulgatives que han realitzat estaven organitzades per professorat de la Universitat. Els projectes que han realitzat han estat presentats als dos actes de cloenda corresponents als dos torns del Campus, als quals han assistit les seves famílies. Els alumnes han rebut els diplomes acreditatius de la seva participació al Campus Ítaca, així com els premis del concurs literari i del concurs artístic. Les famílies han conegut els experiments realitzats durant l'estada a la UAB, que han tocat diversos camps de coneixement: els participants han treballat per grups en temes com la naturalesa de la llum, el funcionament dels robots, els mites i veritats sobre la reproducció o els estereotips de gènere, entre d'altres.
Estudiants vallesans
L'objectiu del Campus Ítaca és incentivar l'alumnat d'ESO a continuar la seva formació un cop finalitzada l'etapa obligatòria. El perfil d'alumnat al qual va dirigit el projecte és el d'estudiants de centres educatius del Vallès Occidental i del Vallès Oriental amb bones capacitats per als estudis però que, per la seva situació socioeconòmica o per la manca de referents adults propers amb estudis superiors, es troben en una situació de desavantatge educatiu. A més d'animar-los a seguir estudiant, el Campus Ítaca vol esdevenir un espai de convivència entre els nois i noies procedents d'entorns socials diversos, així com potenciar l'ús del català com a llengua de comunicació.
El Campus Ítaca es duu a terme des de l'any 2004. Al llarg de les diferents edicions hi han participat prop de 7.000 estudiants d'ESO. Els alumnes que finalitzen el batxillerat en un dels centres que han participat en la iniciativa i que es matriculen en el primer curs de qualsevol grau impartit pels centres propis de la UAB poden optar a les beques salari Ítaca-Banco Santander. La borsa de la beca comprèn el pagament de 500 euros mensuals durant deu mesos, renovables durant els anys de durada d'un grau. Inclou també la matrícula gratuïta dels crèdits matriculats per primera vegada. Des de la seva creació ja s'han beneficiat d'aquests ajuts prop de tres-cents joves.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Reducció de les desigualtats
- Educació de qualitat