Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

4.300 persones de 43 municipis, beneficiàries de la tasca social de la FAS

26 maig 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
4.300 persones beneficiàries de 43 muncipis, gràcies a diferents programes socials que han dut a terme uns 600 estudiants voluntaris de la UAB durant aquest curs acadèmic. En l'acte de cloenda es va fer balanç de curs.
 
AlbertOm
Taula rodona dels estudiants voluntaris en l'acte de cloenda, presentat per Albert Om.
Pablo Valcárcel, estudiant d'Educació Social i voluntari a una presó de dones: "He après molt d'elles, perquè tot i no tenir llibertat, s'ajuden molt entre elles, i hi ha moments que se't posa la pell de gallina".
En total, han estat 4.300 persones beneficiàries de 43 muncipis diferents, gràcies a diferents programes  socials de la FAS que han dut a terme uns 600 estudiants voluntaris de la UAB durant aquest curs acadèmic:
 -En programes socioeducatius (CROMA, ÍTACA, etc.): 1.334 persones
-En el programa sociosanitari (hospitals i centres de dia): 1.122 persones
-En el programa de justícia (presons i centres de menors): 1.250 persones
-En el PIUNE (servei d'atenció a la discapacitat i necessitats educatives específiques): 208
-Altres programes socials: 386
 
Les accions han beneficiat a persones de 43 munipis de la demarcació de Barcelona: comarques del Vallès Occidental i Vallès Oriental, Baix Llobregat, Penedès, Bages i Berguedà, i de Barcelona ciutat i Badalona.
 
Aquesta important tasca social l’han dut a terme 649 persones, d’entre les quals 579 són voluntariat (estudiants, professors i PDI de la UAB), 30 estudiants UAB amb beca, tècnics (22 persones), estudiants en pràctiques (7), estudiants del Servei de Voluntariat Europeu (4) i patronat de la FAS (7).
 
Els estudiants de les diferents titulacions de la UAB treballen de forma voluntària, en el seu temps lliure, per a col·lectius en risc d’exclusió, persones amb discapacitat, persones internes en centres penitenciaris i en centres educatius de menors i persones ateses en centres sociosanitaris i hospitalaris.

El director de la FAS , Jordi Prat, ha dit que "el voluntariat és un espai d'aprenentatge i transformació molt important per a una persona", i ha afegit que "l''activitat de la FAS és possible perquè tenim una universitat com és la UAB, compromesa amb la realitat social".

"Venir a la universitat no és només anar a estudiar, també és important compromete's en accions solidàries com aquestes per a crèixer com a persona", ha explicat el vicerector en funcions de Relacions Institucionals i Territori, Manel Sabés.

Els programes en què han participat són:
-Programa d’Acollida (per a refugiats)
-Programa CROMA (per a alumnes de primària en risc d’exclusió social)
-Projecte d’Educació per al Desenvolupament
-Grups de voluntariat e Salut, de Menja Just i de Caixes niu
-Campus Ítaca: per a noies i nois estudiants de 3r de la ESO per tal d'incentivar-los que continuïn la seva formació una vegada acabin l'etapa obligatòria.
-Programa de Justícia, a presons i centres de menors
-Mentoria amb noies tutelades
-Servei d’Atenció a la Discapacitat-PIUNE
-Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH)
-Shere Rom, per a alumnes de primària  i/o secundària amb risc d’exclusió social
-Sinte
-SIPEP-Pràctiques de psicologia a entitats socials
-Programa sociosanitari (a hospitals i centres per a gent gran)
-Programa UniX, per a motivar l’interès per les matemàtiques entre estudiants de 1er i 20n d'ESO.
 
Amb la voluntat de fer visible totes les activitats realitzades durant el curs, fer-ne balanç i, alhora, donar veu a les persones que hi han participat, la FAS ha celebrat un acte de cloenda, avui, dijous, 26 de maig, que ha presentat el periodista Albert Om, on s’ha escoltat la veu i experiència d'algunes de les persones que han estat protagonistes de les accions solidàries dutes a terme:
-Xavier Such, professor de la Facultat de Veterinària que participa  en el projecte "Educació per al Desenvolupament a la Universitat".
-Alexandra Simón, professora de la Facultat d'Economia i Empresa UAB vinculada al PIUNE (programa d'atenció a la diversitat) com a tutora d'estudiants amb necessitats especials de la Facultat d’Economia.
-Digna Couso, professora de la Facultat de Ciències de l'Educació vinculada als programes socieducatius CROMA i Campus Ítaca.
-Xavier Bonal, professor de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia i membre del Consell Assessor de Cooperació i Educació per al Desenvolupament de la UAB.


 -Laia Torrebadella, estudiant de Sociologia i voluntària del Programa CROMA: "La relació personal i afectiva amb els nens i nenes t'omple molt, més enllà que els puguis ajudar amb els deures".
-Pablo Valcárcel, estudiant d'Educació Social i voluntari al Programa de Justícia: "He après molt d'elles, perquè tot i no tenir llibertat, s'ajuden molt entre elles, i hi ha moments que se't posa la pell de gallina".
-Esperança Ramírez, professora de la UAB que ha fet voluntàriat a la Cursa de la UAB: "L'esperit crític i d'implicació que adquireixes fent el voluntariat és molt dificil que t'ho doni una aula".
-Paula Sánchez, estudiant de Biologia que ha estat voluntària del programa Caixes Niu i del grup d'acció Menja Just: "Em pregunten d'on trec el temps; és un compromís quan fas de voluntari, però guanyes molt com a persona". 


Aquest  ha estat un any de creixement del voluntariat, tal com ha explicat el director de la FAS, Jordi Prat. A més, enguay, com a novetat, s’ha posat en marxa un voluntariat per a persones refugiades, anomenat Programa d’Acollida, que dónen suport a un grup de refugiats que ha allotjat la UAB al seu campus, en el marc de l’acord amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), per donar resposta a les necessitats dels refugiats, especialment a l'àmbit acadèmic.
 
Els municipis on la FAS ha actuat al llarg de tot el curs acadèmic han estat Badalona, Badia, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Berga, Caldes de Montbui, Canovelles, Castellar del Vallès, Castellví de la Marca, Cerdanyola del Vallès, Esparraguera, Espluges de Llobregat, Gironella, Granollers, La Garriga, La Roca del Vallès, L’Ametlla del Vallès, Martorell, Moià, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Palau-solità de Plegamans, Puig-reig, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Esteve Sesrovieres, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Joan Despí, Sant Quirze del Vallès, Santa Margarida i els Mongos, Sta. Perpètua de la Mogoda, Sentmenat, Terrrassa, Ullastrell, Viladecans, Viladecavalls i Vilafranca del Penedès
 
La Fundació Autònoma Solidària (FAS), nascuda el 1999, té com a missió contribuir a la construcció d’una universitat solidària i compromesa amb la realitat social.

VÍDEO DE L'ACTE DE CLOENDA (dijous, 26 de maig):

http://www.uab.cat/web/videos/reproduccio-1192707516892.html?url_video=1345704371605

 

Dins de