Sala de premsa Premsa i mitjans

Un sistema d’estimulació sensorial nocturna millora els símptomes de la fibromiàlgia

Fibromialgia
Un grup d’investigadors de l’Hospital del Mar i de la UAB han demostrat els beneficis d’aplicar una vibració sensorial suau durant la nit a pacients amb fibromiàlgia. L’estudi s’ha publicat a la revista Arthritis Research & Therapy.

24/07/2019

Descansar bé a la nit, gaudir d’una son reparadora, millora els símptomes de les pacients amb fibromiàlgia. Però, com es pot aconseguir que descansin? Un grup d’investigadors liderat per membres de la Unitat de Ressonància Magnètica del Servei de Radiologia, metges del Servei de Reumatologia de l’Hospital del Mar i investigadors del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha analitzat, per primera vegada, els efectes d’aplicar una vibració tàctil suau a les malaltes a través del matalàs i han assolit efectes tant a la reducció de la fatiga com a la reducció del dolor, així com una millora a la qualitat del son de les pacients. L’estudi s’ha publicat a la revista Arthritis Research & Therapy i ha comptat amb la participació de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Les pacients amb fibromiàlgia pateixen un desequilibri al seu cervell entre els impulsos sensitius relacionats amb el dolor, que es troben exacerbats, i els somatosensorials, que es troben disminuïts. Un problema que es pot reparar en part aplicant una estimulació suau durant la nit, com ha demostrat l’estudi. Per fer-ho, els investigadors van desenvolupar un model de matalàs. Es tracta d’un matalàs normal, amb l’únic afegit d’incorporar uns motors que transmeten una lleugera vibració tàctil al cos. Un dels autors de l’estudi, el doctor Joan Deus, de la Unitat de Recerca en Ressonància Magnètica de l’Hospital del Mar i professor agregat del departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB, explica que han optat per aquesta estratègia per tal de “potenciar i facilitar l’adherència al tractament per part dels pacients. Tothom ha d’anar a dormir, per tant, ja estàs facilitant que les pacients utilitzin el matalàs cada dia. Només cal pitjar un botó, que aplica la vibració”.

Vibració vs placebo

Les 63 pacients que van participar en l’estudi es van dividir en dos grups. El primer d’ells va començar provant el matalàs amb la vibració tàctil. En el cas del segon, a les participants se’ls hi va dir que provarien un inexistent sistema d’ones magnètiques (placebo). Tots dos grups van provar els matalassos durant 3 setmanes (21 dies) i van descansar altres dues (15 dies). Llavors, les primeres pacients van passar a provar el fals sistema magnètic i les segones les vibracions tàctils. L’objectiu d’aquest disseny era comprovar l’efecte real de l’estimulació vibrotàctil suau nocturna sobre els símptomes principals de la fibromiàlgia.

L’estimulació vibrotàctil es generava a través de sis petits motors, distribuïts de forma simètrica pel matalàs i que transmetien una lleugera vibració durant 3 hores (2 hores durant la nit i 1 abans de llevar-se) amb una freqüència variable, que anava dels 2 als 90 Hz, molt per sota dels límits màxims recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Amb ella es volia comprovar si milloraven quatre paràmetres clínics que descriuen les pacients, i que defineixen la fibromiàlgia: el dolor, la fatiga, la qualitat del son i les alteracions cognitives. El doctor Deus apunta que “aquestes persones, a nivell de processament sensorial, tenen una alteració, no processen bé els impulsos sensitius. L’escorça somatosensorial del cervell, que processa l’estimulació sensorial tàctil, es troba hipoactivada en aquestes pacients, és a dir, amb una activitat reduïda. I la vibració tàctil profunda estimula la propiocepció, el tacte profund, una informació que va directament a aquesta zona del cervell”. Per tant, actuar-hi permet restablir, millorar o normalitzar l’equilibri dels impulsos sensitius.

Els resultats van demostrar una millora en la fatiga del 25% respecte a l’inici de l’assaig o línia basal, el doble que l’aconseguit només amb l’efecte placebo. En el cas del dolor, la millora era del 18%. També millorava significativament la qualitat de la son, mentre les alteracions cognitives ho feien de forma més limitada respecte a la situació inicial i el placebo. Amb aquestes dades, els autors de l’estudi creuen que “aquesta estimulació vibrotàctil corporal general, ‘recarrega’ les piles de la persona”.

Un dels aspectes destacats és que en el grup de pacients que es va sotmetre primer a la vibració i després al placebo, la millora es va poder començar a registrar al cinquè dia de tractament i es va allargar, almenys, durant 5 setmanes, molt més que les pacients que van començar amb el fals tractament amb ones magnètiques.

Millora dels símptomes, no curació

Joan Deus destaca que la vibració “no és una tècnica que curi la fibromiàlgia, sinó que millora una simptomatologia altament invalidant per a les pacients. Només millorem uns símptomes que permeten a la pacient tenir una millor qualitat de vida”. Ara s’analitzarà a través d’imatges de ressonància magnètica si el tractament ha produït canvis a la connectivitat funcional del cervell de les participants de l’estudi i, en una tercera fase, es buscaran les variables clíniques i marcadors de neuroimatge funcional que poden influir en la resposta positiva a la vibració.

També s’estudiarà si aquesta tècnica és aplicable a altres patologies relacionades amb una mala qualitat de la son. “No només hem pogut trobar un principi actiu per millorar alguns dels símptomes principals de la malaltia, sinó que hem obert una nova línia d’investigació per estudiar els seus possibles efectes”, remarca l’autor principal de l’estudi.

La fibromiàlgia

L’OMS reconeix la fibromiàlgia com a una malaltia crònica que afecta de forma significativa la salut i la qualitat de vida de les persones que la pateixen. Es caracteritza pel dolor, la fatiga i els trastorns de la son, a vegades acompanyada de símptomes com còlon irritable, bufeta hiperactiva o bruxisme, entre altres. La fibromiàlgia causa dolor crònic generalitzat de l’aparell locomotor i forma part de les malalties reumàtiques de les parts toves. Es desconeix el seu origen, tot i que es creu que la causa una alteració en els processos de control del dolor a nivell del sistema nerviós central, com a síndrome de sensibilització central.

A l’Estat, la seva prevalença se situa al voltant del 2,4% de la població adulta de més de 20 anys. Es calcula que a Catalunya, 160.000 persones podrien patir aquesta malaltia. És més freqüent en dones que en homes (de 6 a 8 vegades més) i acostuma a presentar-se entre els 35 i els 55 anys.

Article de referència

Pujol J*, Ramos-López D, Blanco-Hinojo L, Pujol G, Ortiz H, Martínez-Vilavella G, Blanch J, Monfort J, Deus J. Testing the effects of gentle vibrotactile stimulation on symptom relief in fibromyalgia. Arthritis Res Ther 2019; 21: 148.