Un nou observatori analitzarà la relació entre competències digitals i ocupabilitat
La UAB i IMANcorp Foundation han signat un conveni de col·laboració per a la creació del nou Observatori de Capacitats Digitals i Ocupació. S'analitzarà com influeixen en el mon laboral les habilitats digitals de la població, més necessàries que mai amb la situació generada per la COVID-19.
12/05/2020
L’Observatori de Capacitats Digitals i Ocupació, impulsat per IMANcorp Foundation en col·laboració amb el Grup de Recerca Educació i Treball del Departament de Sociologia de la UAB, durà a terme un primer estudi sobre “Competències Digitals i Ocupació” on s’exploraran les diferències de les competències digitals segons les variables sociodemogràfiques i indicadors laborals. La recerca estarà dirigida pels investigadors de la UAB Rafael Merino i Albert Sánchez-Gelabert, i es preveu tenir els primers resultats de l’estudi l’últim trimestre de l’any 2020.
L’estudi identificarà les principals bases de dades nacionals i internacionals i farà un recull d’indicadors relacionats amb el nivell de competències de les persones i amb les característiques d’ocupacions, específicament, aquelles relacionades amb les tecnologies de la informació i les comunicacions (ICT). Aquest recull permetrà explorar el nivell de competències digitals de la població així com fer una anàlisi històrica de l’evolució i tendències en els darrers anys tant a nivell nacional com internacional.
Un altre dels objectius és realitzar una anàlisi específica sobre la relació entre competències digitals i l’ocupabilitat. Amb aquest objectiu es revisaran les principals recerques i treballs i es construirà un indicador global de competències digitals que permetrà analitzar com varia el nivell de competències digitals i els seus usos en funció del nivell d’estudis, de la situació laboral, del tipus d’activitat i el tipus de treball.
Aquest estudi serà pioner en el seu camp, ja que alhora tindrà en compte dades i paràmetres de canvi que hagin pogut sorgir en el mercat laboral en relació a les competències tecnològiques dels treballadors, com a conseqüència de la nova realitat que vivim arrel de la COVID-19.
“Ens trobem en un canvi de paradigma, accelerat per la situació que estem vivint actualment, en el que la tecnologia està revolucionant la manera en la que teníem entès el món. Com a fundació que treballa compromesa amb l’impuls de la innovació, el talent i el foment de la cultura del treball, la creació d’aquest observatori amb la Universitat Autònoma de Barcelona ens aproparà a la realitat del mercat laboral actual – que inevitablement s’està modificant - i ens permetrà, un cop coneguem els resultats d’aquest primer estudi, crear nous projectes que siguin d’utilitat per tota la societat”, explica Alba Escolà, gerent de la fundació IMANcorp Foundation
El professor del Departament de Sociologia de la UAB, Rafael Merino, considera que "per al nostre grup de recerca és un repte i una oportunitat estudiar com s'està transformant la relació entre l'educació i el món del treball, entre els processos d'adquisició de competències i els canvis en les demandes de competències del teixit productiu. El canvi tecnològic afecta tots els camps, el productiu, el formatiu, però també el de la vida quotidiana, i existeix el risc de què la bretxa digital augmenti entre col·lectius amb menys accés a les competències digitals, cada cop més presents i necessàries. La recerca servirà per analitzar l'evolució de les competències digitals dels darrers anys i per visibilitzar les persones, els col·lectius i els grups socials que tenen més dificultats per a l'adquisició d'aquestes competències."
IMANcorp FOUNDATION
IMANcorp FOUNDATION, fundació del GRUPO IMAN, és una entitat privada sense ànim de lucre que comença la seva activitat el 2016 amb la finalitat d'impulsar la innovació i el talent, fomentar la cultura de l'estudi i del treball i difondre informació de l'àmbit tecnològic de manera clara, senzilla i accessible per a tota la societat. De la mateixa manera, pretén afavorir el talent i lideratge inclusiu i apostar de manera ferma i decidida per la inclusió laboral de persones amb discapacitat o en risc d'exclusió social.
Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS
- Treball digne i creixement econòmic