Sala de premsa Premsa i mitjans

Trobada Música Contemporània i Composició a l'aula

Trobada Música Contemporània i Composició a l'aula

La importància de l'experimentació i la creació musical a l'aula

24/11/2020

El dissabte 16 de març de 9 a 14 hores es va realitzar la primera trobada de música contemporània i composició a l’aula, a la Universitat Autònoma de Barcelona. L’objectiu d’aquesta trobada va ser compartir les experiències pràctiques portades a terme pels mestres del grup de treball de música de l’ICE (Músiques del món, contemporànies i modernes) en les quals el vincle de la música contemporània amb el procés de composició a les aules ha estat molt reeixit, essent un motor de desenvolupament de competències musicals i personals.

La trobada va comptar amb 84 persones assistents que juntament amb els talleristes i ponents van formar una trobada de 95 persones. La primera part, s’inicià amb una xerrada per situar la temàtica de la trobada amb la coordinadora de l’equip, Assumpta Valls, i per Teresa Malagarriga, professora jubilada de didàctica de la música. Elles van ressaltar la importància de l’experimentació i la creació musical a l’aula, i com aquesta està relacionada amb alguna cosa real, que pren sentit i significativitat pels alumnes.

Després d’aquesta xerrada inicial, va haver-hi una segona part on es van presentar 4 experiències diferents, per mostrar com treballen la música contemporània i la creació a l’aula a través de les TAC; dels ambients; en un context escolar desfavorit socioeconòmicament; i a una escola on s’ha començat a aplicar el projecte els compositors entren a l’aula.

A continuació d’aquestes experiències es van realitzar els tallers on a partir de diverses temàtiques els assistents van poder viure en primera persona diferents situacions d’aprenentatge vinculades a la veu, a la grafia, el moviment o les primeres incursions de la música contemporània a l’etapa d’infantil, en funció del taller que s’haguessin inscrit.

Finalment i per acabar la trobada hi va haver-hi la sessió a càrreg de Fritz Hauser, definit per The New York Times com “Un dels millors perscussionistes vius”. Va ser una trobada interessant i creiem que els assistents van marxar amb una motxilla carregada d’idees, experiències i informacions a compartir amb la resta del seu claustre per anar integrant la música contemporània en el sí de tots els aprenentatges.