Sala de premsa

Projecte BE-SAFE: accions per a sensibilitzar a la població gran dels riscos associats al consum de pastilles per dormir

Benzodiazepines

Coincidint amb el Dia Mundial de Conscienciació sobre les Benzodiazepines, que se celebra l'11 de juliol, l'equip de recerca del projecte europeu BE-SAFE, en què participa la Fundació Salut i Envelliment UAB, fa una crida per sensibilitzar sobre els efectes nocius de l’ús de pastilles per dormir en persones grans, i ajudar als professionals sanitaris en el procés de reduir la prescripció d'aquests fàrmacs.

10/07/2023

Els professionals sanitaris recepten pastilles per dormir (denominades benzodiazepines i hipnòtic-sedants) per tractar l'ansietat i els trastorns del son, entre altres problemes de salut. Tot i que el seu ús pot alleujar els problemes de son a curt termini, el seu ús a llarg termini és problemàtic. Molts estudis han demostrat riscos associats, com ara dependència, caigudes i deteriorament cognitiu.

En ocasió del Dia Mundial de Conscienciació sobre les Benzodiazepines, el consorci BE-SAFE interpel·la els professionals sanitaris, els responsables de la presa de decisions en matèria de salut, i el públic en general, a iniciar un diàleg obert, promoure l'educació i la conscienciació, i cercar enfocaments més segurs i centrats en el pacient per tractar els problemes de la son entre el col·lectiu de persones grans.

El projecte BE-SAFE, finançat per la Unió Europea, utilitza un enfocament basat en proves per reduir l’ús de les pastilles per dormir, amb l’objectiu de millorar la seguretat i la qualitat de l’atenció al pacient. Per fomentar un enfocament col·laboratiu, el projecte reuneix experts mèdics i professionals sanitaris de diferents àmbits, pacients i altres cuidadors per centrar-se en les necessitats i prioritats del pacient.

Els primers resultats de BE-SAFE, basats en revisions de la bibliografia existent i en una enquesta i entrevistes amb actors clau, confirmen la necessitat d'ajudar els professionals sanitaris i els pacients amb problemes de son a reduir l'ús de pastilles per dormir. Els autors publicaran resultats clau nous en els propers mesos. El projecte BE-SAFE se suma així a la iniciativa del Dia de Conscienciació sobre les Benzodiazepines.

"La prescripció de pastilles per dormir és un procés complex que requereix un enfocament multidimensional. A través dels nostres esforços de recerca i col·laboració, pretenem capacitar i apoderar tant els professionals sanitaris com els pacients i els seus familiars, per proporcionar-los les eines i recursos necessaris per recolzar-los en la transició segura per deixar les pastilles per dormir ”, assenyala Dr. Antoni Salvà, director de la Fundació Salut i Envelliment UAB.

El Dr. Joan Manel Pérez Castejón, cap d'Estudis de la Unitat Docent de Badalona Serveis Assistencials, centre integrant del projecte BE-SAFE, afegeix: “volem augmentar la conscienciació i fomentar enfocaments col·laboratius entre tots els actors, per tal de millorar el benestar general i la qualitat de vida de la gent gran”.