Margarita Arboix pren possessió com a rectora de la UAB
06/06/2016
La sala d'actes de Rectorat ha acollit el solemne acte de presa de possessió de Margarita Arboix com a rectora de la UAB, que ha comptat amb la presència, entre el nombrós públic, dels equips de govern entrant i sortint, rectors i representants d'altres universitats catalanes, autoritats acadèmiques i polítiques, familiars i amics i amigues de la nova rectora i membres de tota la comuninat universitària.
L'acte s'ha iniciat amb la lectura del Decret de nomenament de la Generalitat de Catalunya per part del conseller d'Empresa i Coneixement Jordi Baiget i la signatura de l'acord per part de Margarita Arboix.
Acte seguit ha pres la paraula Gabriel Masfurroll, president del Consell Social de la UAB, que ha tingut paraules d'agraïment, en nom del Consell Social, per a Ferran Sancho i el seu equip. A la rectora li ha desitjat encert davant dels reptes que planteja la societat i el país en general: “la universitat ha de ser el motor de canvi econòmic, social i de model educatiu”. I que, malgrat “les limitacions pressupostàries dels darrers anys, la universitat és la principal generadora de coneixement del nostre teixit socials”. Finalment ha ofert la col·laboració del Consell Social que presideix per a tot els projectes del nou equip que necessitin del seu suport.
A continuació ha intervingut Carles Escolà, alcalde de Cerdanyola del Vallès, que ha afirmat que "la UAB és part" de la ciutat i ha assegurat que l'Ajuntament farà "tots els esforços per consolidar una relació més propera" amb la Universitat. Per a Escolà, "l'educació i el coneixement són elements cabdals d'una societat cohesionada" i ha refermat el seu compromís a favor de la "justícia social", tot apostant per "una economia del coneixement al servei de la majoria".
Ferran Sancho, ja com a exrector de la UAB, ha destacat que el d'avui és un dia de joia i celebració i ha desitjat "tota la sort del món" a la nova rectora. Sancho ha qualificat com un "profund honor" haver estat rector de la UAB i ha agraït "l'extraordinària generositat de l'Equip de Govern, dels degans, dels directors de departament i d'institut, de tots els professionals de la casa i dels estudiants que han escollit la UAB". Sancho ha subratllat també que "no ha estat fàcil prendre decisions que no podien acontentar tothom però que eren necessàries" en un "entorn econòmic que no ha acompanyat".
Primeres paraules d'Arboix com a rectora
Margarita Arboix ha volgut començar el seu primer discurs com a rectora de la UAB dedicant un record a Ferran Ferrer, catedràtic de pedagogia que ens va deixar l'any 2013, tot expressant "una gran tristesa perquè avui no puguem comptar amb ell a l'Equip de Govern". Ha agraït la tasca realitzada pel rector Sancho, s'ha congratulat pel fet que "la UAB hagi demostrat novament la seva capacitat d'escollir dones rectores fent un clar reconeixement a la igualtat de gènere" i ha afirmat que, en aquesta etapa que encetem, "les persones (estudiants, professors i personal d'administració i serveis) són la prioritat".
La rectora ha demanat al conseller Jordi Baiget que "no continuïn les retallades" i que "el Govern de la Generalitat faci un esforç per a que anem recuperant els nivells de finançament d'anys anteriors i que això no recaigui en part en uns increments de les matrícules dels nostres estudiants". Arboix ha denunciat que "no és acceptable que fer un grau a altres comunitats autònomes costi un terç del que paguem a Catalunya" i ha apostat també perquè "els estudis de grau i de postgrau oficials subvencionats tinguin el crèdit al mateix preu". A més, ha afirmat que "és necessari un debat sobre el 3+2 que aplegui professors i estudiants de cada centre" que "decideixin quines competències han d'assolir els estudiants que cursen un determinat grau i de quina manera ho han de fer, si amb tres, quatre o cinc anys".
Pel que fa a la recerca, Arboix s'ha compromès "a fer tot el que estigui a les nostres mans per potenciar una estructura d'ajuda a la recerca potent i eficient" i ha demanat al conseller i al secretari d'Universitat "que cuideu aquests aspectes dels nostre treball tenint-nos en compte de manera prioritària i que no se'ns discrimini a favor dels grans centres de recerca de Catalunya" com, segons la rectora, ha succeït en el passat.
Arboix ha defensat que "la universitat la fem tots i totes" i, per tant, "cal que trobem espais de diàleg i de participació", tot comprometent-se a "treballar amb els agents socials i amb els col·lectius en cada situació on es trobin implicats". I ha acabat la seva intervenció afirmant que "ara és un moment adient perquè totes i tots posem en marxa una profunda reflexió, avaluant el que ha estat la UAB aquests prop de 50 anys tant per a nosaltres mateixos com per a Catalunya i tot l'entorn social amb el que ens relacionem".
Peça clau d'un sistema de qualitat
L'últim parlament ha anat a càrrec del conseller Jordi Baiget, que ha agraït el "compromís" de Sancho "amb la comunitat universitària, el seu entorn i el conjunt del país" i, a més de felicitar la nova rectora, ha desitjat "molts èxits a la UAB que seran també èxits de país". S'ha referit a la manca de recursos econòmics per indicar que "no només ha afectat les universitats públiques " sinó el conjunt de l'administració de la Generalitat i ha lloat "el gran valor de la feina feta per les universitats perquè no només s'ha mantingut el seu posicionament sinó que han consolidat un salt qualitatiu". I, en aquest sentit, ha descrit la UAB com "una peça clau d'un sistema de qualitat", tot destacant la seva posició als rànquings internacionals.
Baiget s'ha referit també al preu de les taxes universitàries per aclarir que "és la voluntat del Govern anar cap a l'equiparació del preu de grau i màster" tot reafirmant el compromís de la Generalitat per mantenir el primer any de màster al mateix preu que els graus i avançar també cap a l'equiparació del segon any de màster "a mesura que la situació econòmica ho permeti".
L'acte s'ha tancat amb una actuació del Cor de la UAB que ha finalitzat amb la interpretació del Gaudeamus Igitur, acompanyat pel nombrós públic present a la sala posat dempeus.