Sala de premsa Premsa i mitjans

Laura Tienda, guanyadora del Premi CIEU 2019 a la persona més emprenedora de l'Escola

Laura Tienda, guanyadora del Premi CIEU 2019
Laura Tienda va ser guardonada el passat dimecres 15 de maig amb el VIII Premi CIEU a la persona més emprenedora 2019 en la categoria "ESAGED", pel seu projecte innovador d'apropar l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre a la ciutadania, a través d'un taller experiencial, que s'ha convertit en un referent. L'esdeveniment va reunir a uns 300 assistents a la Sala d'Actes de la Facultat d'Ecomomia i Empresa de la UAB.

17/05/2019

La vuitena edició del Premi CIEU a la persona més emprenedora de 2019 es va portar a terme el passat dimecres 15 de maig, a la Sala d'Actes de la Facultat d'Economia i Empresa de la UAB, en un esdeveniment que va aplegar a gairebé 300 persones per conèixer els emprenedors més destacats de les Escoles de la FUABFormació (Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera, Escola de Prevenció i Seguretat Integral i Escola Superior d'Arxivística i de Gestió de Documents, i també, de la resta de facultats de la Universitat Autònoma de Barcelona, que van presentar la seva candidatura per assolir aquest reconeixement.

A la taula de ponents, hi van ser presents David Urbano, Director del Centre d'Iniciatives Emprenedores Universitàries (CIEU); Montserrat Balagueró, Vicepresidenta executiva de la FUAB; Hèctor Sala, Degà de la Facultat d'Economia i Empresa de la UAB, I l'emprenedora Míriam Mauri,experta en Business Development i líder del programa d'Hotusa Ventures.

David Urbano va iniciar l'acte donant la benvinguda al públic assistent, i va recordar la tasca que realitza el CIEU, des de feia ja 11 anys, en orientar i assessorar a les persones de la comunitat universitària que volien posar en marxa una empresa o idea de negoci, i les diverses activitats que es realitzaven per impulsar la creativitat i la innovació.

La següent intervenció va ser a càrrec de Montserrat Balagueró, responsable de la Fundació UAB, que va remarcar que l'emprenedoria era una actitud que s'aprenia en el pas per la Universitat, i que "aquesta mentalitat ens ajudava a afrontar nous reptes a la vida".

Per la seva part, Hèctor Sala, va destacar que des de feia més d'una dècada que la UAB apostava per fomentar l'emprenedoria entre els seus estudiants, i que gràcies a esdeveniments com aquest, s'havia aconseguit que "aquesta actitud emprenedora fos transversal i complementària a la formació dels Graus, i anés més enllà del que s'ensenyava a la Facultat".

A continuació, va ser el torn de l'emprenedora convidada, Míriam Mauri, que havia motivat als assistents amb el seu discurs, on havia explicat la seva trajectòria professional en diverses startups en l'àmbit del sector turístic i hoteler. Per la ponent, "ser emprenedor és somiar, crear, ser imaginatiu, i lluitar".


Els guardonats/des del VIII Premi a la persona més emprenedora 2019

Després de les intervencions dels conferenciants, es va procedir a lliurar els guardons als premiats en els diferents àmbits:

-    Categoria "Direcció Hotelera": Toni Cardona Martínez
-    Categoria "EPSI": Marc García Diéguez
-    Categoria "ESAGED": Laura Tienda Martínez
-    Categoria "Turisme": Judit Esteban
-    Categoria "Facultat d’Economia i Empresa": Esther Bueno
-    Categoria "Resta de la UAB": Jofre Ferrer-Dalmau
-    Categoria "Alumni Impacte Social i Sostenibilitat": Cesc Sierra Martínez

Els guanyadors van tenir uns minuts per explicar la seva vessant emprenedora i oferir agraïments pel reconeixement obtingut.


L'emprenedora de l'Escola

Laura Tienda, exalumna del Màster en Arxivística i Gestió de Documents, va ser la guanyadora del Premi CIEU a la persona més emprenedora 2019 a la categoria "ESAGED". La guardonada va explicar que gràcies al seu Treball Final de Mâster va poder copsar que els arxius no eren coneguts per la ciutadania com a institucions públiques en què s'hi podia accedir, contràriament, a les biblioteques i museus en què sí hi havia aquesta coneixença generalitzada, i que ja s'ensenyava des de l'Escola.

En aquest sentit, la titulada va analitzar 33 arxius i 56 unitats docents per copsar quines eren les demandes dels centres educatius, i va contemplar que calia oferir activitats en què els alumnes fossin actius i poguessin experimentar. D'aquesta forma, va idear un taller innovador en què els estudiants es posaven a la pell dels arxivers, investigant i tocant el material que s'hi podia trobar en els arxius (documents, pergamins, manuscrits, fotografies, cartells..etc).

Va resoldre dos hàndicaps que sorgien quan es volia realizar una activitat d'aquest tipus: els documents antics eren únics i la seva manipulació els podia deteriorar. Per aquest motiu, la premiada reproduïa a través de "falsificacions" (còpies impreses que els participants sabien que ho eren) el material existent perquè pogués ser tocat pels estudiants, i els oferia orientació durant el taller. D'aquesta forma, l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre, de Tortosa, es va convertir en un referent a través d'aquest taller, on es facilitaven diversos documents per investigar la història d'un personatge polifacètic d'aquesta ciutat ebrenca, i els estudiants així coneixien la tasca dels arxivers i els materials que es podien consultar.

Després de la seva experiència exitosa en aquest projecte innovador, la ponent va poder recomanar i motivar als futurs emprenedors amb les següents paraules:"localitzeu els problemes, busqueu solucions i us fareu necessaris, i no tingueu por de ser diferents".

L'acte va finalitzar amb una fotografia de grup amb els emprenedors/es premiats/des, els ponents de la taula rodona, i diversos membres del Centre d'Iniciatives Emprenedores Universitàries de la UAB.