La Fundación Wassu UAB organitza un curs sobre 'Abordatge i Prevenció de la Mutilació Genital Femenina' a Salt
La formació, que es farà els dies 19, 26 de febrer i 5 de març, va dirigida a mediadors/es, activistes i referents comunitaris/àries, i busca acompanyar i assessorar a actors socials clau per millorar l'abordatge de la pràctica i treballar la seva prevenció dins de les comunitats.
31/01/2022
Aquests tallers, que segueixen la proposta metodològica de la Fundació, es realitzaran a l’espai Ateneu Popular Coma Cros. Es tracta de la segona formació organitzada per la Fundació, que va celebrar la primera edició el passat mes d’octubre a Barcelona.
El curs aplica la transferència de coneixement en cascada i promou l'abandonament de l'MGF a través d'accions de sensibilització dirigides a professionals i referents comunitaris/àries. L'objectiu dels tallers és assessorar i acompanyar als/les professionals en les seves actuacions i dissenyar col·lectivament estratègies d'acompanyament i de prevenció de la pràctica dins de les comunitats.
Deconstruir l'MGF des del coneixement i el respecte
Els continguts de les sessions, repartits en 15 hores, presenten la pràctica dins del complex marc cultural que la sosté per tal d'aprendre a qüestionar els motius que la perpetuen des del coneixement i el respecte cap a les comunitats afectades.
Un dels punts principal a tractar són les conseqüències per a la salut a curt i a llarg termini que l'MGF suposa per a la persona a qui se li practica. També s'exposen els diferents nivells d'abordatge existents en el context català i nacional: des de les eines preventives, com són els casos del compromís preventiu i el Protocol a Catalunya, com també la polèmica al voltant dels mecanismes punitius que estableix la tipificació de la pràctica al codi penal.
De la teoria a la pràctica
Per completar les sessions teòriques, els tallers inclouen una part pràctica destinada a assessorar a les persones participants en les seves intervencions com a mediadors i mediadores. Així doncs, en la segona part dels tallers es plantegen casos pràctics on els i les assistents han de reflexionar sobre el seu rol en l'abordatge i prevenció de la pràctica, així com desenvolupar propostes de projectes, iniciatives i intervencions comunitàries per treballar la prevenció i l’acompanyament dins de les seves comunitats.
20 participants d’orígens diversos
En la primera edició celebrada a Barcelona, el curs va reunir 20 persones provinents de països com el Senegal, Gàmbia, Ghana i Costa de Marfil. També va comptar amb la participació d’Adriana Kaplan, directora de la Fundación Wassu UAB, que va explicar els inicis l’entitat i de la seva contrapart local a Gàmbia, l'ONG Wassu Gambia Kafo, i el treball d’investigació i sensibilització que fan sobre l'MGF des de fa més de 30 anys.
El projecte és finançat per la Fundació "La Caixa" i el "Fons Català de Cooperació al Desenvolupament", i en la seva primera edició es va organitzar conjuntament amb AHCAMA, l'Associació Humanitària Contra l'Ablació de la Dona Africana.
En aquest vídeo es pot veure un videoresum de la primera edició del curs, que es va portar a terme els dies 9, 16 i 23 d’octubre a Barcelona: