Sala de premsa Premsa i mitjans

L'Escola de Cultura de Pau analitza els altos el foc durant la pandèmia

Cessaments d'hostilitats en temps de COVID-19

Un informe de l'Escola de Cultura de Pau repassa en quins conflictes la pandèmia ha propiciat iniciatives de treva o diàleg i en quins altres s'ha mantingut la violència. Un altre informe nou descriu el comerç d'armes d'Europa amb Israel.

17/07/2020

L'Escola de Cultura de Pau de la UAB ha publicat l'informe Cessaments d'hostilitats en temps de COVID-19, que reflecteix les iniciatives de diàleg i alto el foc a diversos conflictes sobretot d'Àsia i Àfrica, així com el manteniment de les hostilitats malgrat el context de pandèmia en conflictes com els de Líbia o Iemen, marcadament internacionalitzats.

Nacions Unides pressiona des del proppassat mes de març per a que els conflictes actius actualment al món s'aturin per poder fer front a la pandèmia de COVID-19. L'informe repassa els contextos de conflicte armat o tensió en què, entre abril i juliol, els actors han establert altos el foc o s'ha endegat algun tipus de mesures o converses entre les parts.

Al continent africà, hi ha hagut diàleg a diferents nivells en conflictes com els de Camerun i Sudan, i altos el foc a Angola o Sudan del Sud. En canvi, la situació és particularment greu a Líbia, on la violència s'intensifica i el conflicte s'internacionalitza. A Àsia, s'han impulsat altos el foc de diferent tipus a Afganistan, Filipines, Índia (pel que fa al conflicte amb la guerrilla maoïsta), Indonèsia, Myanmar i Tailàndia.

Una sola anotació fa referència al continent americà per explicar que l'ELN de Colòmbia ha reprès les operacions militars després d'una treva d'un mes. I, a Europa, es manté la violència als dos conflictes tractats a l'informe: l'est d'Ucraïna i Nagorno-Karabakh. Pel que fa a Orient Mitjà, l'estudi descriu el manteniment de les hostilitats al Iemen així com les situacions de treva precària a Síria (Idlib) i a Palestina-Israel.

Comerç d'armes amb Israel

Precissament, el text ha estat publicat dins de la darrera edició de la sèrie Apunts ECP de Conflictes i Pau, que inclou també l'informe ¿Momento decisivo? La importancia de frenar el comercio europeo de armas con Israel, elaborat en el marc d'un projecte conjunt amb el Centre Delàs d'Estudis per la Pau i de l'Institut de Drets Humans de Catalunya.

Aquest informe contextualitza la situació actual del conflicte davant dels plans d'annexió a Cisjordània anunciats pel govern israelià per explicar les dinàmiques de comerç d'armes entre els estats de la Unió Europea i Israel, i les diferents normatives nacionals i internacionals al respecte.

Més informació: Cessaments d'hostilitats en temps de COVID-19
¿Momento decisivo? La importancia de frenar el comercio europeo de armas con Israel

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Pau, justícia i institucions sòlides