Sala de premsa Premsa i mitjans

L'associació AmicsUAB lliura els seus premis anuals

L'associació AmicsUAB lliura els seus premis anuals

A la seva festa anual, AmicsUAB va concedir els premis col·lectius a l'ICE i a l'IRTA-CRESA, i els premis individuals a Soledad Gallego-Díaz, Carme Valls i Ramón Gràcia. Van rebre també distincions Pilar Benejam i Oriol Caudevilla.

19/11/2020

L'Institut de Ciències de l'Educació, l'IRTA-CRESA, Soledad Gallego, Ramón Gràcia, Carme Valls, Pilar Benejam i Oriol Caudevilla van rebre sengles premis en la festa anual d'AmicsUAB, on el rector Javier Lafuente va agrair a l'associació la seva tasca per "fer que la societat conegui la potència de la UAB". L'acte va tenir lloc el 19 de novembre, a UAB Casa Convalescència (Barcelona), amb un aforament restringit i mesures de seguretat sanitària degut a la situació de pandèmia, alhora que va ser retransmès per streaming.

El premi col·lectiu per al Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CRESA) va ser recollit per les investigadores Natàlia Majó i Júlia Vergara-Alert, que es van mostrar "especialment agraïdes per un reconeixement a la nostra tasca com a col·lectiu". Majó va agrair la tasca de tots els "professionals excel·lents" implicats en l'activitat del centre, subratllant l'esforç realitzat els darrers mesos en la recerca per trobar una vacuna contra la COVID-19.

L'altre premi col·lectiu va distingir l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB. La presidenta de l'ICE, Anna Cros, va compartir també aquest reconeixement amb tot el personal implicat en l'activitat de l'Institut, tot lloant el "fort lligam" de l'entitat amb l'activitat docent i científica de la Universitat. Cros va qualificar aquesta distinció com "un incentiu" per afrontar el futur amb un compromís renovat amb els valors que han convertit l'ICE en "un referent" del sector educatiu.

"Un arbre més sòlid"

Els premis individuals van distingir tres figures. La periodista Soledad Gallego-Díaz, exdirectora d'El País, va agrair el guardó tot lloant el paper de la universitat pública "en moments d'incertesa" com l'actual pel seu paper com a espai "de tolerància, de reflexió i de generació d'idees". Gallego-Díaz va tenir unes paraules especials d'agraïment per al també periodista Antonio Franco, expresident d'AmicsUAB, i per a la Facultat de Ciències de la Comunicació pel seu paper en la formació de professionals del periodisme.

L'endocrinòloga Carme Valls va rebre el premi fent una ferma defensa en el seu parlament de la introducció de la perspectiva de gènere a l'àmbit universitari i retent homenatge a les dones que treballen al sector de la sanitat. Valls va elogiar a més el paper d'AmicsUAB, explicant que col·labora amb les seves activitats i assegurant que l'associació fa "realment de pont" entre l'alma mater i el conjunt de la societat.

I Ramon Gràcia, empresari pioner en la microcomputació que va ser el primer president d'AmicsUAB, va evocar la seva experiència a l'associació, on va "aprendre molt" i va fer "molts amics", tot reflexionant però que "el passat és important però ho són més el present i el futur"; en aquest sentit, es va mostrar satisfet perquè "l'arbre que vam plantar sigui ara més sòlid i tingui més branques projectades cap al futur".

Il·lustració d'Ulises Mendicutty

Les institucions i persones premiades per AmicsUAB han rebut enguany una il·lustració, obra de l'artista Ulises Mendicutty que, segons va explicar, ha volgut simbolitzar la riquesa del coneixement i la pròpia UAB amb la figura d'una dona "passional i decidida". Cadascun dels premiats va rebre dues còpies de la il·lustració perquè donés una de les dues a una ONG escollida per ells mateixos.

A banda dels premis de l'associació, Pilar Benejam va recollir el Premi Amics de les Biblioteques elogiant el paper de les biblioteques en la seva formació, on va prendre contacte amb els seus mestres i va aprendre que, "per a la renovació pedagògica, el primer pas és reformar els educadors". Benejam ha cedit el conjunt de les seves aportacions científiques a la Biblioteca d'Humanitats de la UAB.

I, per primer cop, en el marc de la festa anual d'AmicsUAB va ser lliurat el premi Alumni UAB, que reconeix una trajectòria acadèmica destacada. El primer guardonat va ser Oriol Caudevilla, graduat en dret, titulat en màster i premi extraordinari de doctorat de la UAB. Caudevilla va elogiar els "magnífics professors i companys" que va tenir a la institució i va afirmar que "no canviaria per res" el seu pas per la UAB.

"Un punt de trobada bidireccional"

En els parlaments institucionals, el rector de la UAB, Javier Lafuente, va manifestar que vol que l'associació sigui "un punt de trobada bidireccional" entra la universitat i el conjunt de la societat perquè "necessitem ponts com aquest" que contribueixen a consolidar el prestigi de la institució entre la ciutadania. Lafuente va tenir un record per a les persones afectades per la pandèmia i va desitjar que el proper any la festa d'AmicsUAB es pugui celebrar en condicions normals.

Per la seva banda, el president de l'associació, Francesc Cayuela, va glossar l'activitat realitzada al llarg de l'últim any, marcat per la incidència de la pandèmia, destacant la incorporació de noves tecnologies i plataformes a les accions d'AmicsUAB. Va aprofitar també per felicitar el suport de l'equip de la rectora Margarita Arboix al llarg dels darrers quatre anys i desitjar la continuïtat de la col·laboració amb el nou equip de govern de la UAB.

I el president del Consell Social de la UAB, Gabriel Masfurroll, va felicitar les entitats i persones premiades tot expressant que, des del Consell Social, estan "molt orgullosos" per la tasca que han realitzat al llarg de les seves trajectòries. Masfurroll va tenir unes paraules especials per a Pilar Benejam, que va descriure com "una persona molt estimada" des que va ser la seva professora a l'escola Costa i Llobera de Barcelona.

Més informació: Associació AmicsUAB

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat