Sala de premsa Premsa i mitjans

L’Olimpíada Geològica a la UAB aplega 71 participants

Olimpiada Geologia
Un total de 71 estudiants de secundària van participar el passat dia 23 de febrer a la novena edició de l’Olimpíada Geològica a la UAB. 71 més van fer-ho a la seu de la UB i 105 a l’UPC a Manresa, pel que fa a la demarcació de Barcelona.

02/03/2018

El divendres dia 23 de febrer es van dur a terme les 9es Olimpíades de Geologia de Catalunya, organitzades per l’Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) juntament amb la Sociedad Geológica de España (SGE). El mateix dia i a la mateixa hora es van realitzar les mateixes proves simultàniament a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona. La participació va ser molt alta amb un total de 563 estudiants, majoritàriament de 1r i 2n de Batxillerat procedents de 57 centres de tot Catalunya. Un increment de participació de gairebé el 30% respecte a l’any passat.
 
Tots els participants van rebre obsequis que incloïen punts de llibre amb la taula dels temps geològics, mapes geològics de Catalunya, un desplegable sobre cartografia geològica, i els guanyadors de cada seu i subseus, un exemplar de l’Atles de Geologia, tots ells cedits per l’Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya. A més, el Geoparc de la Catalunya Central els obsequia amb una sortida geològica guiada el proper dissabte 10 de març en la que per primer cop es coneixeran tots els guanyadors Catalans i on començaran a preparar-se per a la final espanyola.
 
La prova a realitzar va consistir en un test teòric i una prova pràctica de grup. En la prova teòrica havien de respondre 50 preguntes de geologia general. En la prova de grup havien
de completar un tall geològic i identificar minerals, roques i fòssils que estaven relacionats amb el tall. A més, hi havia preguntes aplicades relatives a riscos, recursos i impactes geològics associades al tall. Els alumnes catalans van mostrar un alt nivell.
 
La seu amb major participació va ser la de Barcelona amb 242 alumnes que es van repartir en tres espais diferents: la Universitat Autònoma, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa. En superar la inscripció de 150 alumnes aquesta seu podrà presentar a la final estatal sis alumnes: els guanyadors en cada subseu més els primers alumnes classificats en qualsevol de les subseus. A la demarcació de Tarragona hi van participar 77 alumnes procedents de 7 centres diferents, que van fer les proves a la Universitat Rovira i Virgili.
 
El lliurament de premis es realitzarà el divendres dia 3 de març, desprès del qual s’oferirà la conferència “La sisena extinció i la seva geologia” impartida pel doctor Oriol Oms, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
 
El proper 17 de març tindrà lloc la fase estatal de l’Olimpíada a Segovia. Els alumnes i un professor per demarcació podran anar a la final amb totes les despeses pagades gràcies a la col·laboració del Seminari Permanent de Ciències Naturals, el Departament de Geologia i la facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona, el Col·legi oficial de Geòlegs i la pròpia AEPECT. De la final de Segovia en sortiran els quatre alumnes que representaran Espanya a la final internacional (12a edició de la IESO 2018) que es farà a l’agost a Tailàndia.