Sala de premsa Premsa i mitjans

Joan Martínez Alier rep un Advanced Grant de l'ERC

Joan Martínez Alier
Foto: Diàlegs a la Frontera de la Sostenibilitat "Un altre món és probable", Universidad Internacional de Andalucía
El projecte de l'ICTA-UAB permetrà l'ampliació del nou Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) que recull els conflictes ecològico-distributius a tot el món, i analitzarà l'aliança del Moviment Global de Justícia Ambiental amb el moviment europeu del Decreixement.

05/04/2016

Existeix un Moviment Global per la Justícia Ambiental que empeny a la societat i l'economia en la direcció de la sostenibilitat ambiental? El projecte ENVJUSTICE liderat per l'investigador Joan Martinez Alier de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) intentarà demostrar que sí que existeix, investigant les diferents facetes d'aquest moviment. El projecte serà possible gràcies a la concessió a Joan Martinez Alier d'una Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (European Research Council- ERC en anglès) dotada amb prop de 2 milions d'euros. Les subvencions Advanced Grant estan dirigides a investigadors principals líders en el seu àmbit de recerca per al desenvolupament de projectes innovadors i d'alt risc a Europa.

El projecte durà a terme tres tasques principals. En primer lloc, l'equip de ENVJUSTICE afegirà i analitzarà nous casos en un nou Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) (www.ejatlas.org), que és un inventari mundial de conflictes ecològic-distributius compilat a l'ICTA-UAB i que té encara alguns buits. S'actualitzarà i ampliarà l’EJAtlas, que va ser presentat per primera vegada al març de 2014 en el projecte EJOLT (www.ejolt.org). El EJAtlas creixerà geogràfica i temàticament convertint-se en un instrument excepcional per a investigacions comparatives i estadístiques d'ecologia política. Els conflictes ecològico-distributius són l'objecte d'estudi de l'ecologia política i són causats per l'augment del metabolisme social. ENVJUSTICE analitzarà les connexions entre els canvis del metabolisme social i els conflictes ecològic-distributius. "Fins i tot una economia industrial que no creixi, requereix nous subministraments de combustibles fòssils i d'altres materials portats de les fronteres de l'extracció, ja que l'energia no es recicla i els materials es reciclen només de forma parcial" explica Joan Martinez Alier qui afegeix que l'economia no és circular sinó entròpica "i per tant hi ha molts conflictes a diferents escales en l'extracció de recursos naturals i també en l'evacuació de residus com són els gasos amb efecte hivernacle i d’altres".

La investigació a partir del EJAtlas estudiarà els moviments de resistència que neixen d’aquests conflictes i les xarxes internacionals que formen el Moviment Global de Justícia Ambiental. El projecte tractarà de donar resposta a preguntes com: qui són els actors socials i les víctimes en aquests conflictes? o quines són les formes de mobilització i les variables que expliquen els "èxits" en crear noves alternatives?

Per a això, ENVJUSTICE es coordinarà amb el projecte Acknowl-EJ dirigit per la Dra Leah Temper (2016-19) (http://www.worldsocialscience.org/activities/transformations/acknowl-ej/) a l’ICTA-UAB, finançat pel ISSC.

En segon lloc, ENVJUSTICE eixamplarà l'abast i aprofundirà l'anàlisi del Vocabulari del Moviment de la Justícia Ambiental des dels seus inicis als Estats Units el 1982 (amb conceptes com racisme ambiental, epidemiologia popular, zones de sacrifici) fins al seu desplegament en molts països amb nous conceptes que s'apliquen en diferents lluites. A la cimera sobre Canvi Climàtic de París 2015 (COP 21) hi va haver algunes reclamacions de "Justícia Climàtica". Aquest és un més dels diferents termes en el vocabulari de la justícia ambiental. El projecte investigarà com s'expressen les diverses protestes a Europa, Índia, Xina, Àfrica, Amèrica Llatina en relació a l'extracció minera, de petroli i gas, de biomassa i aigua, als conflictes pel transport i per l'evacuació de residus.

En tercer lloc, ENVJUSTICE (seguint els passos de Sicco Mansholt i de Nicholas Georgescu-Roegen) analitzarà els elements que facin possible una aliança entre el Moviment Global per la Justícia Ambiental i el petit moviment europeu del Decreixement (Décroissance, Post-Wachstum, "Prosperity without Growth").

ENVJUSTICE reforça el grup d'Economia Ecològica i Ecologia Política al ICTA-UAB i permetrà la realització de sis contractes de doctorat o postdoctorat, el contingut dels quals s'anunciarà al juny 2016.