Guardonat un projecte sobre el paper de les mascotes en la transmissió del SARS-CoV-2
El projecte que dirigeix Joaquim Segalés ha estat un dels quatre seleccionats en la categoria d'Ecologia i Veterinària de la convocatòria d'ajuts per fomentar la recerca sobre el coronavirus de la Fundació BBVA.
05/10/2020
La Fundació BBVA va anunciar a finals de maig una convocatòria d'ajuts per a fomentar la recerca sobre el coronavirus, en la qual s'incloïa una àrea d'Ecologia i Veterinària a la qual dedicarien 400.000 euros per a quatre projectes. S'han seleccionat un total de vint projectes entre totes les categories, que impliquen a més de 400 investigadors que des de diferents angles, tracten els mecanismes de la infecció, el seu diagnòstic i tractament, així com el seu impacte psicosocial i econòmic.
Entre els projectes guardonats es troba un sobre el paper de les mascotes en la transmissió del virus, que dirigeix el veterinari Joaquim Segalés, catedràtic de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autonòma de barcelona (UAB) i investigador del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), juntament amb Júlia Vergara-Alert, viròloga especialista en malalties animals de l’IRTA-CReSA.
Els dos investigadors formen part del grup de models animals de l’Organització Mundial de la Salut, i van publicar recentment un estudi sobre el primer cas de coronavirus en un animal de companyia a Espanya: el del gat Negret.
En la descripció del seu projecte, compartida per la Fundació BBVA, els autors assenyalaven que el SARS-CoV-2 es considera “un agent patogen zoonósic”, encara que “bàsicament es transmet entre humans”. “No obstant això, hi ha diferents descripcions que indiquen que les mascotes poden ser exposades al virus. Mitjançant infeccions experimentals realitzades amb gats, hàmsters i fures han demostrat que a més el virus es pot transmetre entre animals”, apuntaven.
El projecte, ha estat impulsat per un equip de l’IRTA-CReSA que ha estat investigant el coronavirus en animals des de 2014, amb l'objectiu d'establir la freqüència d'infecció pel SARS-CoV-2 en mascotes i determinar el seu paper potencial en l'epidemiologia de la Covid-19.
Models animals
L'altra recerca premiada en l'àmbit de la veterinària ha estat sobre models de ratolí transgènic per a estudiar la infecció tant en humans com en animals, i està dirigida per Alfonso Gutiérrez Adán, professor de Recerca i codirector del Departament de Reproducció Animal de l'Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA). En el projecte participa el grup ZOOVIR de l'INIA, en el qual treballen veterinaris, i té com a intenció generar models de ratolí transgènic que reprodueixin la infecció humana i models de possibles espècies transmissores del SARS-Cov-2, seleccionades per tenir una proteïna ACE-2, que actua com a porta d'entrada del virus, molt similar a la humana.
La descripció de la recerca que van presentar a la Fundació BBVA explica que els ratolins tenen una versió de la proteïna ACE-2 que té diferències amb la humana pel que el virus no pot entrar en el ratolí i, per tant, no pot ser infectat per SARS-*Cov-2. Per això, per a modelar i estudiar la Covid-19 en ratolins, és necessari que expressin el receptor ACE-2 humà, o de les espècies que es vulguin estudiar.
Aquests ratolins transgènics serviran per a analitzar la infectivitat, les espècies susceptibles, i les espècies transmissores del SARS-Cov-2 i/o els nous coronavirus que poguessin produir futures pandèmies. També serien models únics per a testar nous fàrmacs contra la Covid-19 i enfront de possibles nous brots d'aquest o altres coronavirus.
Els altres dos projectes que han estat seleccionats en l'àmbit de l'ecologia estudien la detecció de SARS-CoV-2 en mostres d'aerosol atmosfèric i la relació entre la contaminació atmosfèrica i la Covid-19. La comissió avaluadora de la convocatòria d'ajudes ha estat presidida per Pedro Jordano, professor de Recerca del Grup d'Ecologia Integrativa en l'Estació Biològica de Doñana-CSIC; i ha comptat com a vocals amb: Miguel B. Araújo, professor de Recerca al Museu Nacional de Ciències Naturals-CSIC; José de la Font, professor de Recerca, Sanitat i Biotecnologia a l'Institut de Recerca en Recursos Cinegètics (CSIC-UCLM-*JCCM); Christian Gortázar, catedràtic de Sanitat Animal a la Universitat de Castella-la Manxa; Carlos Montes, catedràtic d'Ecologia a la Universitat Autònoma de Madrid; i Elías Rodríguez Ferri, catedràtic de Sanitat Animal (Microbiologia i Immunologia) a la Universitat de Lleó.
Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS
- Vida terrestre
- Salut i benestar
- Aliança pels objectius