Gianfranco Pasquino debat el futur d'Europa amb Joan Botella i Ana Mar Fernández
13/06/2019
El 13 de juny, Gianfranco Pasquino, catedràtic emèrit de ciència política de la Università degli Studi di Bologna (Itàlia) i una de les principals figures de la ciència política a nivell europeu, intervindrà al debat "El futur d'Europa davant el nou escenari polític", que tancarà el cicle "Diàlegs sobre Europa" organitzat per l'Institut de Ciències Polítiques i Socials i per la Càtedra Jean Monnet en Polítiques Europees. Tindrà lloc a les 18,30 h, al Pati Manning (C. Montalegre, 7. Barcelona). Juntament amb Pasquino, hi intervindran Joan Botella, catedràtic de ciència política de la UAB, i Ana Mar Fernández, responsable de la Càtedra Jean Monnet de Polítiques Europees i professora del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la UAB.
Pasquino va ser col·laborador de Norberto Bobbio, amb qui va escriure un destacat Dizionario di Politica (UTET). A més de Bolonya, ha exercit la docència a Florència i els Estats Units. Ha estat fellow a les facultats ChristChurch i St Antony's de la Universitat d'Oxford i a la Clare Hall de la Universitat de Cambridge. Ha estat fundador i director de les publicacions Rivista Italiana di Scienza Politica, Il Mulino i 451. És autor, entre altres obres, de Lettura della Costituzione italiana (Pearson-Mondadori), Finale di partita. Tramonto di una repubblica (Egea-Unibocconi) i Partiti, istituzioni, democrazie (Il Mulino).
Al terreny polític, Pasquino ha estat senador de Sinistra Indipendente (1983-1992) i de Progressisti (1994-1996). L'any 2009, va ser candidat a l'alcaldia de Bolonya per la candidatura Cittadini per Bologna. Ha estat autor de projectes de llei sobre la immunitat parlamentària, el sistema electoral en dos torns, l'abolició dels senadors vitalicis o la regulació dels conflictes d'interès.
El politòleg italià ha rebut diversos reconeixements, com ara el premi Fiuggi d'assaig institucional pel llibre Restituire lo scettro al principe. Proposte di riforma istituzionale (Laterza) i sengles doctorats honoris causa per les universitats de Buenos Aires, La Plata i Catòlica de Còrdova (totes tres argentines). Ha estat també col·laborador de les publicacions Sole 24 Ore, Europeo i La Repubblica.
Els desafiaments d'Europa
Aquestes jornades tenen com a objectiu ampliar el debat fora dels àmbits acadèmics més tradicionals i proposen un debat crític sobre els principals desafiaments de la política europea actual. La primera sessió va tractar sobre els populismes, els nacionalismes i els nous actors a les eleccions al Parlament Europeu i va comptar amb les ponències d’Àngel Rivero, professor titular de ciència política de la Universidad Autónoma de Madrid; Salvador Llaudes, del Real Instituto Elcano; i Javier Arregui, càtedra Jean Monet en governança europea de la UPF. La segona sessió va consistir en un diàleg sobre els resultats de les eleccions i hi van participar Enrique Hernández i Núria Font, del Departament de Ciència Política i de Dret Públic de la UAB; i Astrid Barrio, professora de la Universitat de València.
Més informació:
Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS)