Debaten sobre violència domèstica i intervenció a escoles i hospitals
13/06/2018
Molts professionals de la salut i l'educació tracten casos de dones o menors víctimes de violència domèstica. Els mestres, en moltes ocasions, detecten de manera primerenca signes del que podria indicar que un menor del seu grup escolar està sent testimoni de violència domèstica. És per això que el Laboratori d'Investigació Prosocial Aplicada (LIPA) de la UAB organitza la jornada "Violència domèstica: Noves vies professionals per a la intervenció en escoles i hospitals", que tindrà lloc el 26 de juny, de 16,30 a 20 h, al Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107. Barcelona).
La trobada es realitza en el context de dos projectes europeus, WIDE i REVIVAL. Hi participaran professionals que s'enfronten a la situació de saber com actuar més enllà dels protocols legals obligatoris, a la vegada d'intentar potenciar la creativitat, l'autoestima i la identitat de les víctimes sense generar dependència. Es vol donar resposta a aquests problemes i aportar eines per enfortir el rol i la formació dels professionals de les organitzacions educatives i sanitàries, tot protegint també la seva pròpia salut mental.
Hi haurà dues taules rodones amb experts que donaran a conèixer casos aplicats d'experiències a Porto (Portugal), Barcelona i Sabadell. A la primera, titulada "Estratègies per educar i protegir menors testimonis de violència domèstica", intervindran Dolors Sánchez, directora de l'Institut Escola Industrial de Sabadell; Joana Cordeiro i Sonia Calejo, de l'Agrupació d'Escoles Dr. Costa Matos de Portugal; i Marc Brundelius, investigador del LIPA.
La segona, titulada "Innovar per empoderar, acollir i construir relacions de confiança amb dones i menors víctimes de violència domèstica", comptarà amb la participació de Carme Tello, presidenta de l'Associació Catalana de la Infància Maltractada; Maria Eulàlia Palau, psicopedagoga i mestra especialista en drets de la infància; Francisco Collazos, cap de l'àrea de salut mental de l'Hospital Sant Rafael i de psiquiatria transcultural a l'Hospital de la Vall d'Hebron; i Robert Roche, director del LIPA.
Per assistir-hi, és necessari inscriure's prèviament escrivint a l'adreça lipauab@gmail.com o a través del web https://lipa-net.org/