Sala de premsa Premsa i mitjans

Conveni per investigar l’ecologia dels senglars

La UAB ha signat aquest dimarts un conveni amb la Generalitat i la Diputació de Barcelona per analitzar el comportament dels senglars i reduir els riscos de la superpoblació.

24/07/2013


El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí; el diputat delegat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Puigdollers, i el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ferran Sancho, han signat aquest dimarts un conveni per desenvolupar l'estudi de l'ecologia del senglar i la seva distribució en ambients mediterranis.

La UAB, per mitjà del Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFaS) del Departament de Medicina i Cirurgia Animals, assumirà la direcció científica i la coordinació tècnica de l'estudi, elaborarà un informe anual amb els resultats obtinguts, i supervisarà les diferents fases del projecte i de les tasques que impliquin la captura, anestèsia i extracció de mostres d'aquests animals.

L'objectiu fonamental del conveni és ampliar els coneixements sobre l'ecologia del senglar en ambients mediterranis. Es realitzaran censos poblacionals, es determinarà l'ús de l'espai per part dels senglars, així com el seu estat sanitari. Aquesta informació i els protocols de recerca que es desenvolupin es podran extrapolar a altres àrees en tot el territori, el que revertirà en una millor gestió de l'espècie, protagonista en l'actualitat de fets tan rellevants com la interacció en zones urbanes i tota la problemàtica associada.
 
Estudis des de l'any 2008
 
El Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge de la Universitat Autònoma de Barcelona va començar a realitzar el primer estudi per estimar la densitat del senglar l'any 2008, a un refugi de fauna del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Des de llavors ha col·laborat amb la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, ​​mitjançant convenis de recerca i amb el suport de l'antic Departament de Medi Ambient i Habitatge, ara la Direcció de Medi Natural.

Els investigadors consideren que aquests convenis tenen cada dia més importància, ja que la fauna salvatge, especialment el porc senglar, comença a adquirir un paper clau en la gestió del medi, sobretot quan aquest manifesta una sèrie de canvis en funció de múltiples factors, com el canvi climàtic, les activitats antropogèniques i les modificacions en els cicles vitals de les espècies.