Associen nivells baixos d'una proteïna del cervell amb la neurodegeneració
03/07/2014
El treball, publicat a Science Translational Medicine, ha desvetllat el mecanisme molecular pel qual formes mutades d'aquesta proteïna impedeixen el correcte funcionament del procés de neteja de residus amiloides i ha detectat un menor nivell de la forma funcional de la mateixa en el líquid cefaloraquidi de persones afectades per malaltia d'Alzheimer i demència frontotemporal.
El gen TREM2 s'expressa principalment en la microglia, cèl·lules del cervell que s'encarreguen de realitzar la fagocitosi i d'eliminar els residus cel·lulars que es va acumulant en aquest òrgan, com les fibres amiloides i altres agregats proteics. Des de fa uns anys es coneix que les mutacions en TREM2 causen unes rares i agressives malalties neurodegenerativas anomenades Nasu-Hakola i síndrome “FTD-like”. No obstant això, estudis genètics recents han vinculat altres mutacions menys agressives d'aquest mateix gen a un major risc a patir altres malalties neurodegeneratives més comunes com Alzheimer, Parkinson, Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) o la demència frontotemporal.
En aquest estudi, liderat pel Prof. Christian Haass i el Dr. Gernot Kleinberger de la Universitat Ludwig-Maximilians de Munich, s'ha desvetllat el paper que juga TREM2 en la microglia a l'hora de regular la seva funció fagocitadora.
L'estudi s'ha realitzat en dues fases. En la primera, duta a terme amb cultius de cèl·lules microglials, han observat que quan s'expressen formes mutades de TREM2, la proteïna no aconsegueix arribar a la membrana cel·lular i les cèl·lules perden la seva capacitat de depurar els residus que s'acumulen en el cervell.
En la segona, els investigadors han observat que malalts d'Alzheimer o amb demència frontotemporal tendeixen a tenir baixos nivells de TREM2 en el líquid cefaloraquidi i, en el cas de la “síndrome FTD-like”, als afectats els manca totalment aquesta proteïna en les anàlisis realitzades.
“Encara que és necessari continuar investigant, aquests resultats suggereixen que la proteïna TREM2 té un paper fonamental en l'eliminació de l'amiloide i altres agregats proteics i la seva pèrdua de funció podria accelerar els processos neurodegeneratius. També que podria ser un marcador útil indicatiu de neurodegeneració explica Marc Suárez-Calvet, investigador predoctoral de la UAB i un dels autors de l'article.
L'estimulació de la funció de TREM2 podria ser una estratègia útil en malalties neurodegeneratives, indica l'estudi. “Seria oportú seguir aprofundint en la recerca i observar si actuar sobre TREM2 per restaurar o incrementar la seva activitat podria ser potencialment efectiu per tractar diferents patologies neurodegeneratives”, conclou Albert Lleó, investigador del IBB i professor del Departament de Medicina de la UAB.
En l'estudi han participat també els investigadors del IBB Daniel Alcolea i Juan Fortea, així com l'equip del Dr. José Luís Molinuevo, de l'Hospital Clínic de Barcelona.
Article de referència: http://stm.sciencemag.org/content/6/243/243ra86.abstract