"Guanyar la Lliga de Debat va ser apoteòsic"
14/04/2015
La Raquel Chasserot és estudiant d'Administració i Direcció d'Empreses + Dret i té un altre punt a destacar al seu currículum: els reconeixements que ha anat aconseguint en el món dels debats. El premi a la millor oradora i l'ésser coordinadora de l'equip guanyador de la Lliga de Debat universitària de la Xarxa Vives són els últims reconeixements que ha rebut per la seva trajectòria com a oradora. Aplicada, perfeccionista i amant dels reptes, recorda el seus passos en el món del debat.
Com et passa pel cap començar a debatre?
Quan vaig entrar a la universitat no coneixia gens aquest món però, arrel d'una assignatura, ens van fer preparar un debat i se'm va obrir un món. A la Facultat de Dret s'organitzava una lligueta de debat entre classes, vaig ser guanyadora amb el meu equip i jo estava emocionadíssima.
Què t'agradava d'aquesta nova sensació de debatre?
A mi m'agrada parlar en públic, m'agrada explicar coses, m'agrada persuadir, m'agrada rebatre... perquè tot això és una cosa natural. Fins aquell moment no havia reconegut aquell sentiment però de cop ho vaig tenir molt clar. Això va fer que em volgués presentar a més lligues de debat. I cada vegada gaudia més d'aquests nervis, del repte i dels grans públics.
De la mini lligueta passes a la Lliga de la UAB i d'aquí a la teva primera Lliga de Debat de la Xarxa Vives. Com aconsegueixes pujar aquests tres graons?
El següent pas després de la lligueta de la Facultat va ser anar a la Lliga de Debat de la UAB. Ens vam enfrontar a l'equip que ja duia un parell d'anys representant a la UAB i la cosa va anar molt justa. Tan justa que ens van fer repetir la final d'aquella lliga intercanviant posicions. Van guanyar ells, però el jurat ens va demanar que féssim un equip conjunt i vaig poder anar a la Vives amb aquest nou grup. Per tant, vaig acabar a la Lliga de Debat de la Xarxa Vives per primera vegada fa tres anys després d'una Lliga interna molt renyida.
Com has viscut la Lliga de Debat de la Xarxa Vives d'enguany?
Aquest any anàvem a perdre i em prenia la Lliga amb més calma. Pensàvem que no estàvem prou preparats i ni nosaltres mateixos apostàvem pel nostre equip. Però la setmana va ser molt intensa i vam anar classificant-nos, després vam anar a la final i la vam guanyar. Va ser apoteòsic. A més, em van donar el premi individual a la millor oradora, que també em va fer molta il·lusió.
Com us prepareu per a un debat?
El primer que es fa és una preparació individual de contingut, sobretot analitzant la frase que fa el debat. Internet, llibres i delimitar bé la zona d'actuació del debat. Després, en grup, cal exposar les dues tesis principals, la del sí i la del no, i redactar-ne el perquè. Un cop tenim l'estructura de contingut, se li dóna forma: buscar, enriquir el contingut i fer retòrica amb allò que dius. Buscar historietes, decorar-ho i fer un bon powerpoint de suport són unes molt bones eines.
Quines creus que són les claus per ser una bona oradora?
Cadascú té la seva naturalitat però crec que saber improvisar és vital. A la Lliga de la Xarxa Vives també aprens que el saber estar i l'educació són molt importants.
Què t'en duus d'aquesta experiència?
M'en duc un gran consell i moltes millores. Al principi sempre em deien "ostres, Raquel, ets un diamant en brut" i el cert és que tenia moltíssimes imperfeccions. Pensava molt ràpid, sabia refutar, era bona... però parlava massa de pressa, era massa vehement i sonava una mica hostil. Abans la crítica del jurat era sempre aquesta i, de cop, he aconseguit frenar. M'he anat perfilant i perfeccionant fins que al final he aconseguit rebre premis individuals, com el de millor oradora o jurista. A més, tot això ho tinc al currículum i és una habilitat que professionalment em comencen a valorar molt.
Després de tota aquesta experiència, quins reptes et queden a assolir entre debats i debats?
Jo a la Xarxa Vives ja no hi vaig més, és una etapa que em toca tancar. De moment em seguiré presentant a torneigs de debat però més jurídics. També tinc ganes de marxar a fora un temps, aprofitar el que he après a les lligues i endinsar-me més en el món d'allò que estic estudiant.
Més informació:
L'equip de la UAB guanya la Lliga de Debat Universitari d'enguany