Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

WATER-MINING obre camí cap a la innovació a la circularitat de l'aigua

15 gen. 2025
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Les contribucions del projecte WATER-MINING de l'ICTA-UAB dedicat a les solucions i les tecnologies circulars de l'aigua han obert vies innovadores en la recerca internacional d'una gestió més sostenible de l'aigua enmig dels reptes climàtics i de seguretat hídrica creixents.

WATERMINING PROJECT

El projecte finançat per la UE, que va concloure oficialment el desembre del 2024, ha demostrat múltiples avenços en la gestió de l’aigua amb un enfocament d’economia circular. Les solucions es van provar a sis llocs d'Europa: Lampedusa (Itàlia), Almeria (Espanya), Faro (Portugal), Larnaca (Xipre), La Llagosta (Espanya) i Rotterdam (Països Baixos). Per part de l'ICTA-UAB, hi participen els investigadors Louis Lemkow, com a coordinador, Gonzalo Gamboa i Berta Roset.

La coordinadora del projecte, Patricia Osseweijer, catedràtica de Biotecnologia i Societat de la Universitat Tecnològica de Delft (TU Delft), va declarar: «Una característica única del projecte va ser la plena integració de les perspectives de les parts interessades (locals) i de les repercussions econòmiques, socials i mediambientals en el disseny i l’execució de cada estudi de cas. Per això es van utilitzar eines intel·ligents de seguiment i realitat augmentada. Això proporciona una gran comprensió de la integració social i augmenta tant l'adopció com les opcions per a les necessitats d'adaptació en futures circumstàncies».

Mark van Loosdrecht, professor de biotecnologia mediambiental a TU Delft i creador del procés de tractament d'aigües residuals Nereda, va lloar les aportacions del projecte al sector: «WATER-MINING ha contribuït enormement a explorar el potencial de mercat i l'ampliació tècnica de solucions per a sistemes circulars d’aigua».

Es va avançar considerablement en l'ampliació i la comercialització de Kaumera, un polímer de base biològica derivat del procés de depuració Nereda, i molts dels resultats dels estudis de cas van superar les expectatives tant en la recuperació d'aigua com de materials valuosos dels processos de tractament.

Alguns resultats clau

La recuperació d'aigua a partir de processos de tractament va ser un dels punts centrals dels estudis de cas del projecte WATER-MINING, atesa la necessitat creixent de conservar aquest recurs cada vegada més preuat. L'aigua dolça resultant es pot reutilitzar en sectors com l'agricultura i la indústria.

  • Els casos pràctics localitzats a la depuradora de Larnaca (CS4) i a La Llagosta (CS5) van demostrar una taxa de recuperació d'aigua al voltant del 100%.
     
  • Les tecnologies tradicionals de dessalinització poden consumir molta energia i sovint requereixen combustibles fòssils per alimentar els processos, cosa que pot complicar els objectius de sostenibilitat:
     
    • L’estudi de cas d’Almeria (CS2) va demostrar que l’energia solar és una font d’energia viable per a la dessalinització de l’aigua de mar.
       
    • L’estudi de cas de La Llagosta va aconseguir reduir el consum d’energia en el procés de tractament en aproximadament un 25%.

A més de l'aigua, els estudis de casos es van centrar en la recuperació de materials valuosos com ara fosfats, minerals i sals dels processos de tractament de l'aigua. Aquests productes ofereixen múltiples usos a diversos sectors i contribueixen a diversificar les cadenes de valor que poden sorgir entorn dels sistemes de tractament de l'aigua.

  • El centre de Lampedusa (CS1) va fer servir la tecnologia de nanofiltració per extreure magnesi i calci amb una puresa del 95% i el 50% respectivament, amb una taxa d'eficiència d'eliminació del 97% i el 95%. CS1 també va obtenir clorur sòdic amb una puresa superior al 99% fent passar salmorra d’alt concentrat per un sistema de destil·lació d’efecte múltiple.
     
  • L'estudi de cas a Larnaca (CS4) també va obtenir una recuperació >99% d'un corrent saturat d'alta puresa a vidres de NaCL o NaCL.
     
  • Els estudis de cas de Larnaca (CS4) i La Llagosta (CS5) també van treballar en la recuperació de fosfats del procés de tractament de l'aigua, que es poden utilitzar en fertilitzants agrícoles i reduir el risc d'eutrofització en masses d'aigua naturals.

El projecte WATER-MINING també va contribuir al desenvolupament d'innovacions ja existents. Un exemple d'això va ser l'ampliació i la comercialització de Kaumera, inclòs l'estudi de cas de Faro (CS3).

  • El projecte va avançar en l'aplicació de Kaumera a l'agricultura i la seva prova de concepte en aplicacions ignífugues, així com en els descobriments en les condicions límit de la tecnologia de llots granulars aerobis en aigües residuals industrials.
     
  • També va avançar en el desenvolupament d'un enfocament de refineria completa per a la recuperació basada en fangs residuals basat en la producció de Kaumera, la recuperació de fosfats i la producció de greix verd mitjançant digestió alcalina.
     
  • El desenvolupament d’un marc per a l’avaluació tecnoeconòmica i mediambiental de conceptes per a la producció integrada d’aigua de baix consum energètic i la recuperació de recursos materials.

Si voleu conèixer més resultats destacats del projecte WATER-MINING, consulteu les fitxes dels estudis de cas.

Per impulsar la comercialització d’aquests productes, el projecte WATER-MINING va posar en marxa un mercat destinat a propietaris de plantes de tractament d’aigües, empresaris i clients. Podeu accedir al mercat.

Recta final

El projecte WATER-MINING va ser coordinat per TU Delft i va reunir 38 entitats privades i públiques de 12 països. Encara que ha finalitzat a l’any 2024, se celebrarà un congrés final sobre “Water Smart Economy & Society” entre el 25 i el 28 de maig de 2025 a Rotterdam (Països Baixos).

Dins de