Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Victoria Reyes-García, experta a l'Avaluació del Canvi Trasformatiu de l'IPBES 

17 maig 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La investigadora de l'ICTA-UAB Victoria Reyes-García va ser un dels experts seleccionats per l'IPBES (Panel Intergovernamental per a la Biodiversitat i els Serveis dels Ecosistemes) per participar a l'Avaluació del Canvi Transformatiu, la primera reunió d'autors celebrada a Montpellier, França.

Victoria Reyes-García IPBES Transformative Change Assessment

L'antropòloga Victoria Reyes-García participà com a autora principal coordinadora del capítol 5: "Aconseguir un món sostenible per a la natura i les persones: instruments per a estratègies, accions i funcions transformadores per a tothom". 

Aquest nou programa de treball de l'IPBES, engegat a principis d'any, inclou una avaluació temàtica del canvi transformador que té per objectiu comprendre i identificar els factors de la societat humana, tant a nivell individual com col·lectiu, incloses les dimensions de comportament, socials, culturals, econòmiques, institucionals, tècniques i tecnològiques, que es poden aprofitar per aconseguir un canvi transformador per a la conservació, la restauració i l'ús racional de la biodiversitat, tenint en compte alhora objectius socials i econòmics més amplis en el context del desenvolupament sostenible. 

La sessió plenària de l'IPBES, a la vuitena reunió (juny de 2021), va aprovar la realització d'aquesta avaluació del canvi transformador, tal com s'indica al “Informe d'abast per a una avaluació temàtica de les causes subjacents de la pèrdua de biodiversitat i dels factors determinants del canvi transformador i les opcions per assolir la Visió per a la Biodiversitat el 2050 (avaluació del canvi transformador)”. 

A l'Informe d'Abast es descriuen la finalitat i el context polític de l'avaluació, la manera com es durà a terme i el que haurien d'abastar els capítols. L'Informe d'Abast defineix el canvi transformador com "una reorganització fonamental de tot el sistema a través de factors tecnològics, econòmics i socials, incloent-hi paradigmes, objectius i valors, necessaris per a la conservació i l'ús sostenible de la biodiversitat, el benestar humà a llarg termini i el desenvolupament sostenible". L'avaluació examinà l'estat dels coneixements actuals, reconeixent les diferents visions del món i els tipus de coneixement (incloent-hi la ciència convencional i el coneixement indígena i local) per tal d'avaluar les diferents concepcions de la transformació, les visions d'un món sostenible, com es produeix el canvi transformador, els desafiaments per assolir la transformació, les opcions per assolir la transformació. 

Per això, l'experiència de Victoria Reyes-García a l'àmbit del coneixement indígena i local, i la seva importància en la gestió canvi transformador va ser fonamental. 

Dins de