Una recerca al Brasil analitza els canvis ambientals costaners al llarg de 6.000 anys
André Colonese, investigador de l'ICTA-UAB, ha portat els projectes TRADITION i SeaChange al sud del Brasil, on un equip internacional està duent a terme un estudi pioner sobre l'evolució de les condicions ambientals costaneres al llarg del temps.

Format un grup d'arqueòlegs, biòlegs marins i geòlegs, l'equip de recerca té com a objectiu entendre com han variat aquests entorns durant els últims 6.000 anys, amb una especial atenció al paper de l'activitat humana en aquests canvis.
Durant dues setmanes de treball intensiu a la Laguna Acarai i les zones pantanoses de la badia de Babitonga, l'equip ha recollit mostres de sediments tant lacunars com terrestres. Aquesta anàlisi permetrà estudiar els registres climàtics i ambientals del passat.
Ala recerca hi participen investigadors de la Universitat de York, la Universitat d'Exeter, la Universitat de Mainz i la Universitat de Copenhaguen. L'objectiu és reconstruir la història ambiental de la zona i analitzar com s'ha anat transformant al llarg del temps, especialment a partir de l'arribada dels colonitzadors europeus.
La badia de Babitonga, ocupada de manera contínua per grups humans durant més de 10.000 anys, es presenta com un lloc clau per entendre les relacions entre les societats i els ecosistemes costaners. Durant el darrer segle, la regió ha experimentat profundes transformacions impulsades per la urbanització, la industrialització i el desenvolupament d'infraestructures.
Els resultats d'aquesta investigació proporcionaran una base científica sòlida per orientar les futures polítiques de conservació i gestió sostenible, i contribuiran a una millor comprensió de l'impacte humà en el medi ambient costaner al llarg del temps.