Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Un estudi destaca la importància de les Espècies Culturals Clau en la gestió biocultural

14 juny 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un estudi recent de l'ICTA-UAB publicat a la revista People and Nature examina el concepte d'espècie cultural clau i la seva aplicabilitat en la conservació de la biodiversitat.

ESPECIE CULTURAL CLAU

Les espècies culturals clau són aquelles que tenen un paper important en la identitat cultural d'una comunitat, emmarcant alhora tant la seva rellevància cultural com ecològica. Aquest concepte però, ha tingut una aplicació molt limitada en la conservació de la biodiversitat a causa de les seves definicions difuses i prolífiques.

En el marc de la investigació, liderada per la investigadora de l'ICTA-UAB Giulia Mattalia, es va fer una revisió de 1.251 publicacions en anglès i l'anàlisi detallada de 313 publicacions que esmentaven el concepte i que havien publicat a finals de l’any 2022.

Les conclusions confirmen, en primer lloc, la manca d'una forma sistemàtica i precisa de documentar les espècies culturals clau, cosa que dificulta les comparacions transculturals a nivell mundial. A més, es va observar una distribució geogràfica esbiaixada, amb un 47% de totes les espècies culturals clau registrades localitzades a Amèrica del Nord. Finalment, es va trobar un reconeixement just de les contribucions de les espècies culturals clau a les persones (especialment el suport a la identitat de les persones), però un nombre reduït d'articles que descriguin les contribucions del grup sociocultural a la supervivència i conservació de les espècies associades.

Per contribuir a l'operacionalització del concepte d'espècie cultural clau, es proposen dues propostes. En primer lloc, se suggereix definir-les clarament com una combinació indissoluble d'una espècie no humana i un o més grups socioculturals. En segon lloc, es proposa reconèixer que les relacions entre l'espècie i el grup sociocultural s'han de classificar en un continu i no pas en una dicotomia, i que aquestes relacions són explícitament recíproques.

En resum, l'article advoca per una perspectiva que integri la conservació de la biodiversitat amb la diversitat cultural, tot reconeixent la interdependència entre les espècies i els grups socioculturals.

Referència

Mattalia, G., McAlvay, A., Teixidor-Toneu, I., Lukawiecki, J., Moola, F., Asfaw, Z., Cámara-Leret,R., Díaz, S., Franco, F. M., Halpern, B. S., O’Hara, C., Renard,D., Uprety, Y., Wall, J., Zafra-Calvo, N., & Reyes-García, V.(2024). Cultural keystone species as a tool for bioculturalstewardship. A global review. People and Nature, 00, 1–13. https://doi.org/10.1002/pan3.10653

 

Dins de