Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Protegint els boscos animals marins 

27 maig 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Science publica l'inici de l'Acció Boscos Animals Marins (MAF) on destaca la importància de la creació d'una xarxa formada per més de 150 investigadors de tot el món per entendre i resoldre els problemes a què s'enfronta avui dia un conjunt d’hàbitats d’àmbit mundial. Els MAF són estructures megabentòniques compostes principalment per organismes marins que s'alimenten en suspensió. 

Animal forest ICTA-UAB

Aquests boscos submergits proporcionen serveis ecosistèmics essencials per a centenars de milions de persones a tot el món.

Aquest grup transdisciplinar de científics, en què participa la nostra investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri, s'uneix per avançar i cobrir les llacunes existents per a la conservació, la gestió i la restauració d'aquests preciosos i importants, però àmpliament desconeguts, ecosistemes. L´acció, finançada per la COST Association for European Cooperation in Science and Technology, treballarà en la producció d´un Manifest, coneixements de referència i eines pràctiques per a la conservació d´aquests hàbitats bentònics, seguint el repte de la Dècada dels Oceans de la ONU: "La ciència que necessitem per a l'oceà que volem". 

La carta assenyala que, malgrat els anys de conscienciació mitjançant iniciatives internacionals, les activitats humanes continuen transformant profundament els ecosistemes marins. Els ecosistemes bentònics pateixen els efectes de la pesca d'arrossegament de fons, la contaminació urbana i agrícola, les bioinvasions, el canvi climàtic i moltes altres pressions antropogèniques. Entre aquests ecosistemes, els boscos d'animals marins (MAF), on predominen els organismes que resideixen al fons del mar (bentònics) que s'alimenten en suspensió com les esponges, els coralls durs i les gorgònies, formen hàbitats tridimensionals especialment vulnerables a les pertorbacions. Aquests boscos submergits proporcionen serveis ecosistèmics essencials per a centenars de milions de persones a tot el món. 

La xarxa ACTION pretén desenvolupar una visió integradora que impulsi la investigació i dirigeixi les polítiques futures sobre qüestions transversals sobre sostenibilitat i relacionades amb la governança d'aquests ecosistemes bentònics en aigües costaneres i d'alta mar, creant una plataforma intersectorial per a l'àmbit acadèmic, polític i la societat civil, oferint espais inclusius per a un diàleg transdisciplinari. També unificaran els protocols de restauració dels boscos animals marins del món, amb solucions basades a la natura, per fer front al canvi climàtic, els desastres naturals i el subministrament d'aliments. 

La professora de recerca de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels membres de l'equip gestor del projecte, i lidera el paquet de treball 8 del WG8 – Disseminació, Comunicació i Polítiques de Base. A l'ICTA-UAB, és una de les líders del Repte Social Oceans, que és un dels desafiaments al voltant dels quals s'estructura el programa estratègic de recerca de l'ICTA-UAB. Coordina el Grup de Recerca en Biogeociències Marines i Ambientals (MERS) que catalitza la investigació sobre els processos marins naturals i antròpics i els reptes de sostenibilitat. Va dirigir el primer esforç europeu coordinat per abordar l'acidificació dels oceans a la Mar Mediterrània. 

L'Acció MAF és presidida per Sergio Rossi, investigador de la Università del Salento Lecce (Itàlia) i investigador associat de l'ICTA-UAB. 

Dins de