Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Primera trobada formal entre el ministre Pedro Duque i l'aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu, SOMMa

18 feb. 2019
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El passat dia 11 de febrer va tenir lloc una reunió formal al més alt nivell entre representants del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i l'aliança Severo Ochoa - Maria de Maeztu (SOMMa).

El passat dia 11 de febrer va tenir lloc una reunió formal al més alt nivell entre representants del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i l'aliança Severo Ochoa - Maria de Maeztu (SOMMa). La reunió, produïda en el marc de la visita del ministre al sincrotró ALBA, va certificar la primera trobada formal entre l'aliança i el ministre Pedro Duque.

Per part del Ministeri van assistir, juntament amb el ministre Duque, el secretari general de coordinació de política científica, senyor Rafael Rodrigo, i la directora de gabinet del ministre, la senyora Immaculada Aguilar.

Per part de l'aliança SOMMa van assistir el seu president, Luis Serrano, en representació dels gerents dels centres i unitats membres de SOMMa, Bruna Vives, en representació de l'European Open Science Policy Platform de la Comissió Europea, Michela Bertero, i el Coordinador de SOMMa, Joaquim Calbó.

 

reunión con Pedro Duque
Representants del Ministeri (esquerra) i del SOMMa (dreta). El ministre Pedro Duque, (assegut el segon per l'esquerra)

La trobada va permetre a SOMMa presentar-se formalment al ministre Duque, així com establir noves vies de comunicació, proporcionant al ministre coneixement de primera mà sobre l'aliança. Els aspectes tractats en la reunió es van centrar en temàtiques de l'àmbit de la política científica, amb un lloc prominent per al recent Reial decret llei 3/2019, de 8 de febrer en què s'estableixen mesures urgents en l'àmbit de la Ciència, la tecnologia, la Innovació i la Universitat.

Pel que fa a aquest RD en la seva globalitat, l'aliança va transmetre la seva valoració clarament positiva, destacant-ho com un pas cap a endavant per a la ciència a Espanya. No obstant això, es van transmetre alguns dubtes sobre aspectes particulars del seu redactat que poden limitar l'impacte real d'unes mesures llargament demandades. Aquestes anaven referides a temàtiques com l'establiment de contractes indefinits a càrrec de projecte o la contractació pública per obra menor.

Altres temes tractats van ser la problemàtica associada a l'aplicació de l'IVA en ciència, l'establiment d'un pressupost plurianual per a l'Agència Estatal d'Investigació, la implementació d'una política de Ciència Oberta a Espanya i el Pla S, així com el futur Programa Marc Europeu. Respecte a aquest últim punt, es va ressaltar per part de SOMMa la importància que la recerca de frontera formi part integrant dels futurs projectes transnacionals europeus i que la qualitat de la investigació segueixi sent el principal criteri d'avaluació.

Finalitzada la trobada, per part del Ministeri es va emplaçar a l'aliança a subministrar informació complementària a algunes de les qüestions tractades a la reunió per contribuir a avaluar les problemàtiques ressaltades des de SOMMa. Així mateix, es va oferir des del Ministeri l'establiment de reunions periòdiques entre el secretari general de Coordinació de Política Científica i l'agrupació de tots els gerents de l'aliança, un oferiment agraït i valorat molt positivament des de SOMMa.

Finalment, els representants de l'aliança van manifestar emfàticament la seva disposició i desig de seguir mantenint una comunicació fluïda i col·laboració amb el Ministeri, a favor d'una política científica sòlida i favorable a la investigació a Espanya.
 

Dins de