Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Les veus de les dones milloren la gestió de la pesca artesanal 

13 maig 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Les dones constitueixen el 40% de la mà d'obra del sector de la pesca artesanal, però la seva participació és sovint subestimada.

Pescadora Swahili

Així ho evidencia un estudi realitzat per l'ICTA-UAB que analitza la participació de les dones en la gestió d'aquest sector arreu del món i identifica les repercussions socioculturals, mediambientals i econòmiques relacionades.  

L'estudi liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Mouna Chambon revisa 124 estudis de cas de 51 països. Els resultats mostren que el 40% dels estudis seleccionats no informa sobre les dimensions de gènere de la gestió de la pesca artesanal de petita escala, cosa que posa en relleu la important escassetat de dades desglossades per gènere a la literatura pesquera. En analitzar la resta dels estudis que detallen la participació de les dones a la gestió d’aquest sector, l'equip investigador va descobrir que, en el 80% dels casos, les dones no participen activament en els processos de gestió . 

En la majoria dels casos estudiats, les dones no estaven formalment excloses de la gestió de les comunitats pesqueres, però la seva participació era limitada, “la qual cosa suggereix la persistència de normes socials i culturals i estereotips de gènere que contribueixen a infravalorar les seves opinions en les reunions i menyscabar la seva confiança”, indica Mouna Chambon. La tendència general és que les dones assisteixin a les reunions de gestió, però no intervinguin ni prenguin la paraula per influir en el resultat de la reunió “perquè la seva opinió no es respecta en presència d'homes, especialment si són grans”. 

A més, l'estudi revela que l'exclusió de les dones de la gestió pesquera es tradueix en impactes negatius, principalment el dia a dia de les dones. Tot i això, en els pocs casos en què les dones van participar activament en la gestió pesquera, aquesta participació es va traduir en impactes socioculturals, mediambientals i econòmics positius, no només per a les dones o les comunitats locals, sinó també de manera majoritària per a tot el sistema socioecològic. 

L'estudi dona llum sobre la necessitat urgent d'abordar la manca de participació de les dones en la gestió i la governança de les petites comunitats pesqueres, així com l'escassetat de dades desglossades per gènere en la investigació pesquera. 

"Cal que es fomenti la perspectiva de gènere en els mètodes de recopilació de dades utilitzades en la investigació pesquera, en la gestió de les comunitats i en la investigació ecològica dels seus sistemes socioecològics", indica Patrizia Ziveri, oceanògrafa de l'ICTA-UAB i coautora de l'estudi. 

L'article és una gran contribució perquè els acadèmics, professionals i responsables de la presa de decisions que treballen en temes de sostenibilitat comprenguin millor la necessitat de tenir en compte el gènere als entorns pesquers, així com als sistemes alimentaris en general. 


Referència al article:

Chambon, M., Miñarro, S., Alvarez Fernandez, S. et al. A synthesis of women’s participation in small-scale fisheries management: why women’s voices matter. Rev Fish Biol Fisheries 34, 43–63 (2024). https://doi.org/10.1007/s11160-023-09806-2

Dins de