Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

L'ICTA-UAB rep cinc projectes MSCA Postdoctoral Fellowships

18 feb. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'ICTA-UAB ha rebut cinc dels set projectes Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) Postdoctoral Fellowships en la convocatòria de 2024 del programa Horitzó Europa de la Comissió Europea atorgats a la UAB. Els alters dos projectes es duran a terme als departaments de Bioquímica i de Biologia Molecular i al de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d’Immunologia.

Imatge de la convocatòria MSCA

Els projectes seleccionats han estat els següents:

Cultural Keystone Species as a tool to co-design biocultural stewardship for biodiversity conservation (KEYSTONES)Giulia Mattalia explorarà el concepte espècies clau culturals com a eina biocultural global per a la conservació de la biodiversitat amb aquest projecte que advoca per un enfocament més enllà de la diversitat biològica, integrant cultura i creences. Es tracta d’un projecte global que es desenvoluparà sota la supervisió de Victoria Reyes-García (ICTA-UAB i Departament d’Antropologia Social i Cultural), en col·laboració amb la nació mi’kmaq (Canadà) i pobles huancavilques (Equador), així com la Universitat de Guelph (Canadà) i la Pontifícia Universitat Catòlica de l’Equador.

Building Land Degrowth Transitions (BuiLDT)David Gilbert estudiarà formes alternatives de sustentació i treball en les relacions occidentals dominants de producció, intercanvi i consum. A través de l’exploració dels aspectes materials i ideològics de les relacions dels moviments socials sobre la terra a Amèrica, Europa i el sud-est asiàtic, plasmarà el potencial d’aquestes economies i relacions socials per millorar reptes actuals com l’explotació laboral i de la vida no humana. L’investigador treballarà a l’ICTA-UAB sota la supervisió de Giorgos Kallis.

Pathways to Sustainable Wellbeing: A Bayesian Approach to Decent Living Within Planetary Boundaries (PostGroWellBeing)Bineh Ndefru utilitzarà mètodes bayesians per modelitzar el benestar humà de manera multidimensional amb la finalitat d’explorar les condicions òptimes per a una vida digna dins dels límits planetaris i poder sustentar els debats polítics sobre el decreixement. Ho farà amb Jason Hickel com a investigador principal a l’ICTA-UAB.

European periphery and the Yugoslav Understanding of Planning: Researching Ideas for Making Environmental Strategies (E-YU-PRIME)Aleksandar Matković explorarà les idees i la història que rauen en una oblidada transició verda a l’antiga Iugoslàvia per aprendre com es pot utilitzar aquella proposta, denominada planificació social, en la perifèria europea actual per a la transició verda d’Europa. El projecte el durà a terme a l’ICTA-UAB sota la supervisió de Giacomo Dalisa.

Tracking the role of subsistence in emerging sociopolitical complexity through monumentality (MONUFEAST)Andrés Mejía Ramón analitzarà microfòssils extrets d’un dels monticles arqueològics més grans d’Amèrica per identificar el paper de la producció i preparació d’aliments en els orígens de la civilització de l’Amazònia boliviana i obtenir seqüències clau d’esdeveniments en el canvi d’estratègies de subsistència i organització política al llarg de diversos segles. L’investigador principal del projecte, que es durà a terme a l’ICTA-UAB, és Umberto Lombardo.

Role of three-dimensional genome architecture on innovation through gene duplication in chordates (CHORDUP)Marina Brasó Vives investigarà la interacció entre l’organització tridimensional del genoma dins del nucli cel·lular, la duplicació gènica i l’evolució de noves funcions en el genoma dels cordats. Ho farà al laboratori dirigit per Aurora Ruiz-Herrera Moreno, professora agregada del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d’Immunologia, investigadora de l’IBB i ICREA Acadèmia.

The functions of small microbial ORF-encoded proteins in nosocomial infections (SMALL)Veronica Young treballarà al Systems Biology of Infection Lab, que dirigeix Marc Torrent al Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular, amb l’objectiu d’identificar i caracteritzar les SEP (proteïnes codificades per petits marcs oberts de lectura ORF) en patògens clau per a les infeccions nosocomials. Mitjançant mètodes computacionals i experimentals, avaluarà el paper de les SEP en aquestes infeccions i el seu potencial per al desenvolupament de nous antibiòtics.

En total, la Comissió Europea ha concedit 417 M€ a 1.696 investigadors en la convocatòria MSCA de 2024, a la qual es van presentar 10.360 sol·licituds. Les persones seleccionades, de les quals el 43,8 % són dones, representen gairebé 95 nacionalitats. Els principals projectes seleccionats corresponen a les ciències socials i les humanitats, amb un 22,94 %, i a les ciències de la vida, amb un 20,93 %.

Més informació sobre la convocatòria 2024 MSCA Postdoctoral Fellowships 

Dins de