Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

L'exposició "Ecos da Babitonga" destaca el patrimoni cultural i la història de la pesca artesanal al sud del Brasil 

08 jul. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els resultats del nostre projecte ERC TRADITION es van presentar a l'exposició interactiva "Ecos da Babitonga", celebrada durant la Festa da Tainha a Balneari Barra do Sul (Santa Catarina, Brasil), del 4 al 9 de juliol. 

ECOS DA BABITONGA_ ICTA_UAB EXHIBITION

L'exposició mostra com la pesca brasilera ha canviat els estils de vida i els mitjans de subsistència durant mil·lennis

L'exposició va reunir elements de la història pesquera de la regió i experiències d'innombrables pescadors que contribueixen a la riquesa cultural i la seguretat alimentària. L'objectiu era mostrar un futur millor per a la pesca artesanal brasilera, comprometre els actors interessats de la regió, i en especial de la badia de Babitonga, i implicar d'una manera àmplia les comunitats pesqueres del sud del Brasil. Els nostres investigadors Andre Colonese i Leopoldo Gerhardinger van estar presents a molts dels actes organitzats en el marc de la mostra. 

Els mitjans de subsistència de les comunitats de pescadors artesanals estan sotmesos a una pressió cada vegada més gran per la competència entre les exigències del desenvolupament econòmic regional i les mesures adoptades per a la protecció del medi ambient. Això està erosionant el teixit sociocultural d'importants regions costaneres, on sovint es troben els darrers vestigis de poblacions indígenes. Les generacions més joves busquen feina a altres llocs, ja que la pesca no ofereix seguretat laboral ni beneficis econòmics. 

Els oceans estan sotmesos a una pressió més gran per sobrepesca no regulada, i els fràgils ecosistemes estressats pel canvi climàtic es veuen empesos més enllà de la seva resistència ecològica a causa de la contaminació marina que perjudica el litoral. La seva relació intrínseca amb els oceans està sovint lligada a les pròpies comunitats, a través de relats folklòrics, pràctiques pesqueres tradicionals i respecte pel medi ambient. 

Els coneixements tradicionals de la pesca artesanal poden tenir un paper destacat en els debats actuals i en l'elaboració de polítiques relatives a la pesca sostenible i la biodiversitat. Tot i això, aquestes pesqueries i les comunitats pesqueres locals són històricament invisibles en aquests debats i la seva supervivència es veu amenaçada per la pesca industrial, el turisme i altres pressions com el canvi climàtic. No només això, els coneixements locals són importants per protegir el medi ambient i per preservar la identitat cultural. 

ECOS DA BABITONGA

TRADITION és un projecte de recerca finançat amb una Consolidator Gran de l'European Research Council. Integrat per l'ICTA-UAB, l'Institut de Medi Ambient d'Estocolm, la Universitat de York i altres col·laboradors com el Col·lectiu Memòries del Mar, des de l’any 2019 investiga el desenvolupament a llarg termini de la pesca a petita escala a Amèrica del Sud, així com el seu llegat per a la seguretat alimentària i la mitigació de la pobresa actualment. Específicament, el projecte ha estat investigant l'ecologia històrica de les pesqueries marines al llarg de la costa del Brasil en els darrers 5.000 anys, durant grans canvis culturals i ambientals a la regió. 

L'exposició interactiva "Eccos da Babitonga" aprofita el potencial de l'art, la ciència i la tecnologia per conscienciar sobre les comunitats de pescadors artesanals de la badia de Babitonga i la relació amb l'oceà i la sostenibilitat. L'exposició vol promoure el diàleg i inspirar l'acció cap a un futur de governança justa i sostenible dels oceans, contribuint en última instància als esforços mundials per preservar la vida i els mitjans de subsistència oceànics. 

ECOS DA BABITONGA

‘Ecos de Babitonga' és el resultat d'un esforç de col·laboració iniciat l'any 2023 entre l'equip del projecte TRADITION i les comunitats pesqueres de la badia de Babitonga i altres organitzacions de suport. Pretén comprendre la sostenibilitat dels oceans parant atenció als ecos d'aquestes comunitats i fusionant diversos mètodes innovadors per formar un viatge educatiu que impacti. L'exposició s'ha dissenyat i produït en col·laboració estreta amb artistes i creatius locals, així com amb el Museu do Joinville, per crear un recurs d'educomunicació que existirà més enllà de la vida de la Festa. 

Permet simplificar conceptes científics complexos i fer-los ressonar en altres públics, augmentant els nivells de conscienciació i fomentant decisions informades que condueixin a una gestió mediambiental millor.  

ICTA-UAB ha participat a la producció de les històries digitals. Els narradors d'històries del projecte TRADITION provenen de la zona de Babitonga Bay. Són els guardians del coneixement de la seva comunitat i, a través del seus testimonis, surten a la llum els reptes, condicions i situacions locals que no es registren amb els mètodes tradicionals de treball de camp. 

Dins de