L'ICTA-UAB acollirà una escola formativa sobre pobresa energètica
L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) acollirà la primera Escola de Formació sobre Mobilització de dades per a la investigació i acció de la pobresa energètica, del 3 al 7 de juny.

L'investigador de ICTA-UAB Sergio Tirado és el coordinador principal de l'escola de formació, organitzada per ENGAGER (Pobresa energètica europea: Agenda de creació conjunta i innovació en el coneixement). ENGAGER és una xarxa de recerca finançada a través de l'esquema de Cooperació Europea en Ciència i Tecnologia (COST). Està adreçada a desenvolupar i enfortir una comunitat internacional d'investigadors i professionals centrats en combatre la pobresa energètica, una situació que generalment es manifesta per la incapacitat de garantir els nivells adequats dels serveis d'energia domèstica (com calefacció, il·luminació, refrigeració, electrodomèstics).
Durant molt de temps, la investigació sobre la pobresa energètica ha girat al voltant de metodologies i indicadors de quantificació. Les mètriques han estat i són instrumentals per al reconeixement social i institucional de la pobresa energètica. Posen en primer pla els problemes de la manca d'energia domèstica i, tal com demostra la història dels indicadors oficials de pobresa de combustibles al Regne Unit, donen forma als debats públics i a l'acció política. A la UE, l'Observatori Europeu de la Pobresa Energètica (EPOV) està establint les bases per a l'establiment de marcs comuns de mesurament que donin resposta a la legislació europea que aviat inclourà l'obligació per als Estats membres d'informar periòdicament sobre les seves taxes nacionals de pobresa energètica. La institucionalització dels indicadors seleccionats ha tingut lloc en paral·lel a la multiplicació d'enfocaments de mesurament alternatius, sovint crítics i conflictius entre si. Tots aquests esforços s'han basat principalment en fonts de dades estadístiques nacionals com l'Enquesta de Pressupost Familiars o l'Enquesta d'Ingressos i Condicions de Vida que ofereixen mostres sòlides de dades representatives a escala de la UE, nacional i subnacional.
Els indicadors han impulsat l'acció col·lectiva al voltant de temes d'energia assequible, injustícia energètica, dret a l'energia i altres fonts de reivindicació i descontent relacionades amb l'accés inadequat als serveis d'energia nacionals. Els activistes i les organitzacions de la societat civil sovint depenen dels indicadors de pobresa energètica disponibles per recolzar les seves reivindicacions i demandes.
Però també participen en la recopilació de dades pròpies per omplir els buits existents en les estadístiques disponibles, comprendre millor les realitats locals o donar llum sobre assumptes que els investigadors i les oficines d'estadística no han identificat com a rellevants. El resultat és una gran quantitat de fonts de dades no convencionals, moltes de les quals encara estan disperses i no reconegudes.
Sovint compilats a través d'estratègies de mostreig intencional, aquests conjunts de dades no sempre compleixen amb el mostreig aleatori i els criteris de representativitat estadística. No obstant això, en absència d'altres fonts, són l'única forma disponible per a informar sobre temes no reconeguts amb un nivell d'actualitat i realisme sense precedents. Totes aquestes fonts d'informació sovint no mapejades ni explotades tenen un potencial considerable per a fins de comunicació, per desencadenar el diàleg públic i per aprofitar l'acció renovada de la pobresa energètica pública. Es connecten amb nous enfocaments d'investigació, com el crowdsourcing científic i la ciència ciutadana, orientats a formes més participatives i democràtiques de coproducció del coneixement.
L'escola de formació ENGAGER de Barcelona té com a objectiu desenvolupar habilitats per mapejar, avaluar i fer ús de fonts de dades no convencionals i no estructurats; i proporcionar eines per aprofitar el potencial de les dades sense explotar per millorar la recerca, la comunicació i l'acció sobre la pobresa energètica.
Més detalls sobre l'escola es poden trobar aquí.