FEMPUBLICBCN analitza les noves relacions entre espai públic i equitat en la salut de les dones en temps de Covid-19
El projecte FEMPUBLICBCN de l'ICTA-UAB és una de les 15 propostes guardonades per l'Ajuntament de Barcelona en el marc dels Premis de Recerca Científica. Impulsat per les investigadores Margarita Triguero Mas i Helen Cole, el seu principal repte és entendre les noves relacions entre espai públic i equitat en la salut de les dones en el context de la pandèmia de Covid-19.
La pandèmia ha agreujat les vulnerabilitats socials i les desigualtats interseccionals. A més, amb els confinaments regulars i l’increment del treball des de casa, la importància de l’entorn del barri residencial pot haver-se amplificat, inclòs el temps passat als espais públics propers. Al mateix temps, la gentrificació i la turistificació s’han alentit.
Així doncs, el principal objectiu del projecte és entendre si hi ha hagut canvis en l’ús i percepció de l’espai públic arrel de la pandèmia de Covid-19 i com aquests canvis han afectat la salut de les dones i d’altres gèneres marginalitzats. Per això, el projecte avaluarà possibles canvis en l’ús, les necessitats i preferències respecte l’espai públic de dos barris: La Barceloneta i Sant Antoni, utilitzant mètodes mixtes.
A més a més, utilitzant un marc interseccional, examinarà com els canvis que la pandèmia ha provocat en processos com la gentrificació i la turistificació poden haver afectat l’ús i els beneficis relacionats amb l’espai públic i aspectes d’equitat en la salut.
Equip d’investigació:
Investigadores principals: Margarita Triguero-Mas, Helen Cole
Investigadores col·laboradores: Amalia Calderon-Argelich, Xènia Manzano, Mary Rodgman, Isabelle Anguelovski, Jordi Honey-Rosés, James Connolly, Panagiota Kotsila
Objectius:
• Determinar els canvis (abans de la pandèmia Covid-19 i actualment) en l’ús i la percepció dels espais públics i la gentrificació/toursitificació entre dones i altres residents discriminats pel seu gènere.
• Explorar els vincles entre els canvis en l’ús i percepció dels espais públics, els canvis en gentrificació/turistificació i l’equitat en la salut de les dones i d’altres residents discriminats pel seu gènere.
• Explorar possibles innovacions i transformacions co-creades per obtenir espais públics que siguin accessibles i beneficiïn a la població de manera més justa i equitativa.
• Difondre els resultats de l’estudi mitjançant el desenvolupament de material visual multimèdia.
Resultats esperats de la investigació
El nostre estudi ajudarà a entendre com la planificació urbana (no) feminista pot crear i empitjorar (in)justícies ambientals i (in)equitats en salut per les dones, particularment aquelles afectades per varies vulnerabilitats.
Esperem que l’elevada implicació dels veïns del barri en l’estudi, des de la co-creació d’eines de recopilació de dades fins a la recollida de dades i la producció de recomanacions futures, proporcioni noves eines per a l’empoderament del barri i la cohesió veïnal (a part de la petita retribució econòmica que l’estudi directament proporcionarà als barris). Esperem que els residents implicats en la recopilació de dades puguin explorar nous perfils professionals a través de la formació, experiència laboral, contactes i oportunitats d’intercanvi que el projecte oferirà i promourà.
A més, esperem que FEMPUBLICBCN contribueixi a millorar els espais públics de les nostres ciutats per garantir que tots els residents en gaudeixin i se'n beneficiïn.