Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

El projecte i-plastic presentà els primers resultats a Brussel·les

28 abr. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El projecte I-plastic, liderat per la nostra investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri, va ser un dels sis projectes de la Joint Action Ecological Aspects of Microplastics que els dies 27 i 28 d'abril del 2022 van celebrar a Brussel·les, la seva reunió conjunta de mesura de projecte.

i-plastic project led by ICTA-UAB
Author: Lena Heinz

L'objectiu de la reunió era presentar i debatre els resultats dels projectes i els seus impactes, abordar els problemes i reptes comuns, i mirar endavant en la segona meitat dels estudis. 

Els sis projectes sobre microplàstics seleccionats, finançats per la plataforma intergovernamental JPI Oceans, inclouen 71 socis de 16 països, i duen a terme investigacions sobre les fonts de microplàstics, els mètodes per identificar els micro i (nano) plàstics més petits i el seguiment de la circulació dels microplàstics en els sistemes marins i els seus efectes. 

Patrizia Ziveri va presidir la sessió sobre "Identificació, caracterització i quantificació de les principals fonts de microplàstics", en què l'investigador de l'ICTA-UAB Michael Grelaud va presentar la ponència "Dispersió de microplàstics en sistemes d'estuaris tropicals i temperats". A continuació, la investigadora predoctoral de l'ICTA-UAB Laura Simon-Sánchez va parlar sobre el “Destinació als registres sedimentaris marins del Prodelta de l'Ebre (nord-oest de la Mediterrània)”. Dijous 28 d'abril, Patrizia Ziveri formà part de la taula rodona final sobre la segona fase de la vida del projecte i les accions d'alineació i de col·laboració entre les diferents iniciatives. 

La recent acceleració de la contaminació per microplàstics ha augmentat la necessitat de desenvolupar noves eines de col·laboració per fer front als problemes sinèrgics que afecten els ecosistemes costaners i oceànics. Un dels principals obstacles és la manca d'informació estandarditzada, comparable i integrada sobre la contaminació per plàstics més petits (micro i nano), incloent-hi la seva abundància, fonts, punts calents regionals d'acumulació, fragmentació i transport a la interfície regional terra -mar. 

Els resultats científics del projecte i-plastic proporcionaran coneixements clau sobre una de les principals vies d'arribada dels plàstics a l'oceà, el seu destí a la interfície regional terra-mar fins a l'oceà obert, i els efectes dels plàstics més petits als ecosistemes de diferents zones de tot el món, realitzant projeccions per comprendre els impactes i la dispersió dels microplàstics i nanoplàstics a les properes dècades de l'Antropocè. 

Coordinat per Patrizia Ziveri, el projecte i-plastic aplega un consorci multidisciplinari d'experts europeus i brasilers de cinc instituts i quatre països. Junts avaluen la dispersió i els impactes dels microplàstics i els nanoplàstics als oceans tropicals i temperats, quantificant el transport i la dispersió estacional en tres estuaris seleccionats (punts calents de les fonts de plàstic) ia les aigües costaneres i costes adjacents sota diferents règims de flux i clima (és a dir, sistemes tropicals i temperats); i fent un seguiment in situ al sistema seleccionat de l'oceà Atlàntic oriental i occidental i el mar Mediterrani. 

El projecte també aborda, mitjançant observacions in situ i experiments de laboratori, els impactes en diferents espècies de valor comercial (com a part de la dieta humana) de les regions seleccionades; implementa nous enfocaments per detectar i caracteritzar els nanoplàstics en matrius ambientals (és a dir aigua, trampa de sediments a curt termini, sediments i biota) i determinar els processos de fragmentació dels macroplàstics, i utilitza les dades generades per alimentar models regionals de dispersió de micro i nanoplàstics, que s'utilitzaran per elaborar un model de la seva dispersió a escala de l'Atlàntic. 

Els altres cinc projectes de l'Acció Conjunta Aspectes Ecològics dels Microplàstics són 

  •  ANDROMEDA - Analysis techniques for quantifying nano-and microplastic particles and their degradation in the marine environment – Coordinador: Dr Richard Sempéré, Université d'Aix-Marseille, France 
  • HOTMIC - Horizontal and vertical oceanic distribution, transport, and impact of microplastics – Coordinador: Dr Mark Lenz, GEOMAR Helmholtz-Zentrum für Ozeanforschung Kiel, Germany 

  • FACTS - Fluxes and Fate of Microplastics in Northern European Waters – Coordinador: Prof Jes Vollertsen, Aalborg University, Denmark 

  • microplastiX - Integrated approach on the fate of MicroPlastics (MPs) towards healthy marine ecosystems - Prof Luca Brandt KTH, Royal Institute of Technology, Sweden 

  • RESPONSE - Toward a risk-based assessment of microplastic pollution in marine ecosystems - Coordinador: Prof Francesco Regoli, Polytechnic University of Marche, Italy 

Notícia relacionada: Ocean microplastic pollution may be greater than estimated

 

Dins de