El ICTA-UAB aposta per una estratègia de viatges responsables i sostenibles
L'ICTA-UAB ha dissenyat una estratègia de viatges responsables amb l'objectiu d'incentivar els investigadors del centre, així com de la resta de la UAB, a reduir l'impacte ambiental dels seus viatges relacionats amb la investigació.
La proposta respon a la situació d'emergència climàtica global, que la UAB va reconèixer al maig de2019 mitjançant una declaració institucional, i de la necessitat de limitar l'increment de la temperatura global 1.5ºC per sota dels nivells preindustrials per a mitigar els efectes del canvi climàtic. Aquest ambiciós objectiu requereix dràstiques reduccions a les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH).
Per això, l'ICTA-UAB ha decidit sumar-se als esforços que des de fa uns quants anys realitza la UAB per reduir la seva contribució als GEI mitjançant un pla d'acció orientat tant als desplaçaments diaris com als viatges científics dels seus investigadors. en aquest sentit, l'ICTA-UAB ha presentat una guia de bones pràctiques que el seu personal adoptarà per escollir opcions de baix impacte ambiental en els seus desplaçaments científics, en el desenvolupament dels seus projectes, i altres activitats laborals que també impliquin mobilitat.
Per promoure una mobilitat quotidiana responsable, advoca per prioritzar el transport públic, compartir vehicles particulars o fer servir vehicles més eficients a nivell de combustible com els cotxes elèctrics o les motos, i adoptar formes actives i saludables de transport com la bicicleta o caminar. Per impulsar els viatges responsables, els investigadors valoraran els seus desplaçaments des del punt de vista de l’impacte ambiental en relació amb altres aspectes com el cost econòmic, la seva durada o circumstàncies personals. Conscients que les fonts de finançament i les polítiques de viatges de la institució poden suposar traves als seus objectius, volen sensibilitzar i mobilitzar la comunitat universitària sobre la necessitat de reduir al màxim la petjada de carboni de la seva tasca investigadora.
Algunes de les accions proposades passen per prioritzar les trobades telemàtiques als presencials amb reunions, esdeveniments i eines virtuals, reduir el nombre d'assistents d'un grup a un mateix esdeveniment, utilitzar transport públic en comptes de privat en trajectes curts i emprar l'avió només per cobrir distàncies de més de 1.000 quilòmetres amb vols directes. Amb el desenvolupament d'aquesta guia, l'ICTA-UAB pretén contribuir a una discussió plural entre la comunitat universitària i científica sobre la importància de desenvolupar sistemes de monitorització de les emissions de carboni relacionades amb l'activitat docent i investigadora, per avaluar l'efectivitat de qualsevol política o mesura adoptada per mitigar el canvi climàtic a les nostres universitats o centres de recerca.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Acció climàtica