Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Concedits els ICTA-UAB Best Prizes a dones investigadores postdoctorals

21 set. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Grettel Navas i Laura Simon Sánchez són les dues dones investigadores postdoctorals de l'ICTA-UAB guardonades a la primera edició dels ICTA-UAB Best Prizes, convocats en el marc de la política de Gènere de l'institut. 

ICTA_UAB BEST PRIZES 2022
Laura Simon Sánchez i Grettel Navas

El guardó destaca treballs realitzats per investigadores postdoctorals o amb un enfocament de gènere o epistemologia feminista.

Els dos premis, concedits durant l'acte de Benvinguda als nous membres de la comunitat ICTA-UAB, van destacar el Millor Article Científic i la Mejor Tesis Doctoral de l’any 2022, tots dos treballs realitzats per una investigadora postdoctoral o amb un enfocament de gènere o epistemologia feminista. Dos comitès interns d'investigadors van ser els responsables de revisar dues candidatures i seleccionar els guanyadors de cada categoria. 

La investigadora Grettel Navas, que a l’actualitat és professora a la Facultat de Govern de la Universitat de Xile, va ser premiada pel Millor Article Científic publicat l'any 2022. El jurat, va destacar l'article 'If there's no evidence, there's no victim': undone science and political organization in marginalising women as victims of DBCP in Nicaragua", publicat al Journal of Peasant Studies. 

El jurat, format per Jason Hickel, Álvaro Fernández-Llamazares i Gara Villalba, destaca, no només la qualitat del treball, ben escrit i meticulosament documentat, sinó la seva claredat en els objectius i el nivell atenció etnogràfica. Realitza una intervenció clara, important i útil basant-se en metodologies apropiades i amb una dimensió molt orientada a l'acció. L'afany de l'autora per amplificar les veus de les dones nicaragüenques que van emmalaltir per l'ús del dibromocloropropà a les plantacions bananeres és encomiable, i molt pertinent per a l'abast i la filosofia del premi. 

El Journal of Peasant Studies és un mitjà de difusió impressionant dins del camp corresponent i publicar-hi és un bon èxit en si mateix. Consideren que l'article capta bé com la situació controvertida de reparar els danys causats per un pesticida no ha integrat les perspectives o experiències de dany de les dones. És un estudi de cas realista i fàcil d'entendre que arribarà a un públic ampli, com demostren les més de 440 lectures acumulades fins ara. 

Profundament informada per una extensa investigació d'arxiu i treball de camp etnogràfic en condicions sociopolítiques adverses, Grettel Navas ha aconseguit hàbilment barrejar perspectives teòriques de l'ecologia política, els estudis de gènere i l'ecotoxicologia de maneres úniques i enginyoses. Destaquen la seva prosa elegant i neta, i la forma commovedora en què il·lustra com els prejudicis de gènere en la producció de coneixements fan que no es tinguin en compte les lluites de les dones en els processos judicials.  

Laura Simon Sánchez va ser la guanyadora del Premi a la Millor Tesi Doctoral 2022. Actualment, Laura és investigadora al Departament d'Ambient Construït de la Universitat d'Aalborg (BUILD-AAU), Dinamarca. 

La seva tesi titulada "Microplastic pollution in transitional environments. Methods, occurrence, and fate of microplastics in the Mediterranean Sea" aborda un urgent problema mediambiental que s'ha convertit en un dels reptes més grans per protegir el món en què vivim. A més de les escombraries plàstiques, visible a simple vista, els microplàstics, petits i invisibles, han estat reconeguts com una amenaça per a la salut de molts organismes, inclosos els humans. Tot i això, el seguiment dels microplàstics no té rigor, entre altres coses per la insuficient normalització. 

El jurat, format per Gerald Langer, Montserrat Roca i Angelos Varvarousis, considera que Laura Simon analitza aquesta problemàtica de forma clarament estructurada i aporta els aclariments i suggeriments que es necessiten amb urgència per millorar la metodologia. Més enllà d'aquest primer estudi més tècnic, la tesi presenta una àmplia gamma de temes sobre la investigació dels microplàstics que van des d'estudis locals detallats fins a grans enquestes geogràfiques que proporcionen dades molt necessàries en sistemes crítics. La selecció de temes inclou les qüestions d'actualitat més importants relacionades amb la contaminació per plàstics i Laura Simon sempre té present la seva aplicabilitat a l'elaboració de polítiques. 

Així, doncs, la seva tesi és rellevant no només per als especialistes, sinó també per a una comunitat científica més àmplia (incloses les ciències socials), així com per als responsables polítics. A banda de la gran actualitat del tema i del rigorós enfocament de la tesi, l'autora presenta el seu treball de manera molt accessible a un públic divers. 

Dins de