Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Com desenvolupar escenaris de decreixement a favor de la biodiversitat?

14 maig 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Tot i que el creixement econòmic és un factor clau de la pèrdua de biodiversitat, els escenaris elaborats fins ara consideren que l’economia ha de continuar creixent. Això condueix a futurs ombrívols per a la biodiversitat.

ARBRE

Un nou estudi on ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB, Gonzalo Gamboa, suggereix una sèrie de processos metodològics clau per incorporar sistemes econòmics en què la prioritat no sigui el creixement, sinó el benestar de les persones i la natura. Les conclusions han estat publicades recentment a la revista científica Sustainability Science.

Aquests processos inclouen:

  1. Elaborar models de decreixement per als països de renda alta basats en les llavors de la transformació i el Marc per al Futur de la Natura.
  2. Identificar punts d’influència i imaginar vies de decreixement amb mètodes participatius i una teoria de transformació de sistemes.
  3. Identificar les relacions clau entre el (de)creixement econòmic i la biodiversitat a través de la investigació d'avantguarda.
  4. Modelitzar la biodiversitat, les contribucions de la naturalesa a les persones i la bona qualitat de vida amb diferents enfocaments a la interfície entre economia i ecologia.

Per desenvolupar aquests nous escenaris, els autors fan una crida a la col·laboració entre les ciències naturals i les socials, els enfocaments quantitatius i qualitatius, i les diverses perspectives del Nord Global i el Sud Global.

Els nous escenaris podrien contribuir a transformar la biodiversitat nacional i internacional i les polítiques sectorials, per exemple, mitjançant deliberacions transdisciplinars a l'IPBES.
 

Article de referència:
Otero, I., Rigal, S., Pereira, L. et al. Degrowth scenarios for biodiversity? Key methodological steps and a call for collaboration. Sustain Sci (2024). https://doi.org/10.1007/s11625-024-01483-9

Dins de