Analitzen el fenomen global del treball informal en la recollida de residus
La proliferació de persones que treballen de manera informal en el sector de la recollida i el reciclatge de residus és ja un fenomen global. Una trobada a la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia aplegarà, el 4 de juny, experts de diferents procedències que estudien el fenomen.

El 4 de juny, la sala annexa de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la UAB acollirà el seminari "Residus i treball informal: les altres cares del reciclatge. Mirades des de la sociologia al fenomen dels recicladors, manters, ferrovellers, cartoners i altres recollidors informals de residus urbans", que organitzen el Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT), l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) i l'International Network for Comparative Analysis of Social Inequalities (INCASI).
La trobada tractarà sobre el fenomen global protagonitzat per persones en situacions socials precàries que els impedeixen l'accés a drets laborals formals (migrants, desocupats, etc.) i que es guanyen la vida amb feines informals de recuperació de residus. Aquesta realitat està directament relacionada amb les capes creixents d'exclusió social que generen els sistemes socioeconòmics actuals i la també creixent generació de residus. El fenomen suposa una contribució tant a la recuperació de materials com a la situació de les persones que, treballant en aquest sector, accedeixen a uns ingressos mínims; però, alhora, aquesta pràctica laboral està fora de la llei i és, doncs, molt vulnerable a situacions d'explotació i a condicions de treball molt precàries, alhora que incideix en contra de la gestió de residus pels circuits oficials, tot desvirtuant les polítiques públiques en aquest àmbit i generant conflictes entre els actors implicats.
A les 11 h, Josep Espluga, professor del Departament de Sociologia de la UAB, i Carme Clapés, geògrafa i exgerent del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, pronunciaran unes paraules de benvinguda. Tot seguit, hi haurà ponències sobre diferents temes relacionats amb aquest fenomen i sobre els casos concrets de les ciutats de Barcelona, Granollers, Casablanca i Buenos Aires. D'aquesta manera, el seminari vol donar visibilitat al tema i mostrar els diferents enfocaments amb els quals s'està estudiant el fenomen en l'àmbit acadèmic.
Més informació: Residus i treball informal: les altres cares del reciclatge