Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Almenys 81 dones van ser assassinades al món pel seu activisme mediambiental

14 juny 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

En diferents parts del món les defensores del medi ambient es poden enfrontar a represàlies per mobilitzar-se contra projectes extractius i contaminants, i 81 van ser víctimes d'assassinats, segons un informe de l'ICTA-UAB que publica Nature Sustainability basat en 523 casos de les últimes dècades.

Estudio contabiliza 81 mujeres asesinadas en el mundo por su activismo medioambiental ICTA-UAB

El problema, que també comporta desplaçaments, repressió, persecució penal i assetjament físic, es concentra sobretot a Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica, però també es produeix a Amèrica del Nord i Europa.

Així, l'estudi comptabilitza 81 dones assassinades al món pel seu activisme: entre elles 19 a les Filipines, 7 a Colòmbia i 7 al Brasil, 6 a Mèxic, 4 a Guatemala i 4 al Perú, 2 al Regne Unit, 2 als Estats Units i 1 a Espanya.

Les investigadores, que adverteixen que aquestes dades demostren la perpetuació de la violència contra les comunitats indígenes, minoritàries, pobres i rurals, assenyalen la necessitat urgent d'abordar les pautes sistèmiques de violència que afecten les dones defensores del medi ambient, que «a sovint es passen per alt i no es denuncien».

Els conflictes mediambientals se solen produir quan els projectes d'extracció de recursos naturals per a l'exportació comporten l'acaparament de terres i la destrucció ecològica que amenacen l'existència cultural i física de les comunitats locals, resumeix la revista.

Quan els defensors del medi ambient que s'enfronten a represàlies violentes són dones, els incidents no solen documentar-se a causa de la censura i la manca de dades. Per tant, la violència contra les defensores del medi ambient se subestima en gran mesura.


Més informació:

Dalena Tran et al, Global Analysis of Violence contra women defenders in environmental conflicts, Nature Sustainability (2023). DOI: 10.1038/s41893-023-01126-4

Dins de