UAB lecturer Míriam Ruiz-Ruano wins 1st prize in the "Pensar més" Essay Award for Young Writers
UAB Comparative Literature lecturer Míriam Ruiz-Ruano Rísquez won 1st prize in the “Pensar més” – Memorial Gabriel Ferrater Essay Award for Young Writers for her essay entitled L'autor que mira de reüll: La tradició a la literatura moderna i postmoderna, which according to the jury is a "work with a fun and rich variety of clever and innovative texts". This recently created prize is awarded by the Sant Cugat del Vallès City Council, the Gabriel Ferrater Association and the UAB to promote writing and critical thinking among young adults.
Míriam Ruiz-Ruano Rísquez's essay will be published by the UAB Publishing Services in December.
El jurat del Premi d'Assaig Jove "Pensar més" –Memorial Gabriel Ferrater, que ha fet públic el veredicte el dimecres 28 de setembre al Museu de Sant Cugat en roda de premsa, ha atorgat el primer premi, consistent en 6.000 euros i la publicació de l'obra, a L'autor que mira de reüll: La tradició a la literatura moderna i postmoderna, de Míriam Ruiz-Ruano Rísquez. L'obra la publicarà el Servei de Publicacions de la UAB el mes de desembre d'enguany.
Aquest premi està dedicat a la figura intel·lectual de Gabriel Ferrater i al llegat que va deixar la seva obra literària i el seu pensament, i vol ser un homenatge a l'esforç que va esmerçar per ajudar els poetes, els alumnes i els lectors més joves a "pensar més". S'han pogut presentar al premi els autors i autores que tenien un màxim de trenta-cinc anys.
Una obra guanyadora "molt ben escrita"
El jurat ha valorat l'estil "volgudament assagístic d'un volum molt ben escrit, que està integrat per diferents capítols en què s'ofereixen lectures diverses i riques, enginyoses i innovadores, sobre obres canòniques de la literatura catalana i estrangera —en el millor estil de Gabriel Ferrater".
"L'objectiu del volum", ha dit el professor de la UAB, Salvador Cardús, que ha llegit en públic l'acta del jurat, del qual ha format part, "és mostrar com els escriptors contemporanis han hagut de mirar de reüll el que havien fet els seus predecessors, i com cada creador ha recuperat algun aspecte, obra, tema o gènere de la tradició, i li ha estat útil per ser diferent, crític, original, modern".
Per al jurat la diversitat de propostes i d'enfocaments converteixen l'assaig "en un volum suggestiu per ser llegit per tota mena de lectors i lectores, ja que amb rigor i voluntat divulgativa s'aborda la influència dels autors antics sobre les obres contemporànies, o del món de la literatura sobre el cinema o els dibuixos animats".
La guanyadora del premi
La guanyadora, Míriam Ruiz-Ruano (Vic, 1994), graduada en Filologia Catalana per la UAB, és professora de literatura comparada en aquesta mateixa universitat, on també va cursar el màster d'estudis avançats en Llengua i Literatura Catalanes i el de Literatura Comparada i Estudis Culturals. Actualment està acabant la tesi doctoral sobre els processos de canonització d'Ausiàs March als segles XIX i XX. Ha publicat articles sobre aquest poeta en revistes catalanes com Els Marges i La Lectora i també internacionals, com la nord-americana Caliope.
Després de conèixer el veredicte del jurat, ha dit que per a ella aquest premi "és una recompensa i alhora un orgull, perquè jo m'he format en una universitat molt ferratariana, amb professorat que era seguidor d'ell". El mateix Gabriel Ferrater fou professor de la UAB, també.
L'assaig com a divulgador de coneixement
En l'acte en què s'ha fet públic el nom de la guanyadora el president de l'Associació Gabriel Ferrater, Joan Tres, ha posat sobre la taula la necessitat que hi hagi més producció assagística a Catalunya. Ha explicat que avui dia poc més de l'1 % de les obres que es publiquen són d'assaig, i que dels 348 premis literaris a Catalunya, només 23 són d'assaig. "Per això és important aquest premi literari: és primordial que la gent, i en concret, la joventut, pensi, i que expliqui el que pensa", ha afirmat.
Per a la guanyadora del premi, "tot i que la poesia i l'assaig són gèneres que estan oblidats, considero que són indispensables per tal que ens puguem formar per tenir una opinió sòlida, per poder participar en el debat públic, i per tenir una perspectiva crítica".
El professor d'Epistemologia de les Ciències Socials i de Sociologia de la Comunicació a la UAB, Salvador Cardús, en representació del jurat, ha alertat de "la rapidesa amb la qual s'estan oblidant persones que han estat crucials per a la nostra cultura, com el mateix Gabriel Ferrater, o també l'escriptor Paco Candel. Aquest premi és una forma de contribuir a donar-los a conèixer".
En l'acte, la vicerectora d'Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB, Rosa Maria Sebastián, ha subratllat el paper divulgador del premi: "és una altra manera de fer transferència i, en definitiva, de fer arribar a la societat el coneixement".
La tinenta d'alcaldia de Cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat, Esther Madrona, s'ha congratulat que la premiada hagi estat una dona i jove, i alhora ha destacat la col·laboració i entesa de les tres entitats que han convocat el premi.
A més de Salvador Cardús, el jurat ha estat format per Marina Garcés i Mascareñas, professora de Filosofia a la Universitat de Saragossa i professora de la UOC; David Jou i Mirabent, catedràtic de Física de la Matèria Condensada a la UAB; Jordi Julià i Garriga, professor de teoria de la literatura i literatura comparada a la UAB, i Marta Pessarodona i Artigues, poeta, narradora i traductora.
Amb aquest guardó, l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, l'Associació Gabriel Ferrater i la UAB volen promoure l'escriptura i el pensament crític entre els joves (escriptors, estudiants universitaris i investigadors) interessats per qualsevol branca del saber, i així contribuir a desenvolupar l'escriptura científica, la intel·ligència i la imaginació, tal com va fer Gabriel Ferrater en els seus textos, les seves conferències i les seves lliçons universitàries.
More information: "Pensar més" – Memorial Gabriel Ferrater Essay Award for Young Writers