Go to main content
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB digitalitza en 3D l’estàtua de l’Esculapi d’Empúries

10 Jun 2020
Share via WhatsApp Share via e-mail

Un equip de recerca de la UAB treballa aquests dies en la digitalització en 3D de l’estàtua del déu Esculapi d’Empúries, una icona de l’arqueologia catalana. La iniciativa permetrà obtenir una rèplica digital molt precisa de la peça i innovar sobre noves formes d’estudi, difusió i ús del patrimoni cultural.

La UAB digitalitza en 3D l’estàtua de l’Esculapi d’Empúries

La digitalització de l’escultura es duu a terme des del Laboratori d’Humanitats Digitals, el Digital lab dels UABOpenLabs, i la CORE en Patrimoni Cultural de la UAB i té lloc aquesta setmana a la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya, on s’exposa l’obra, amb el maquinari d’última generació de què disposa la Universitat.

Els investigadors faran una adquisició digital de la geometria i la textura de l’estàtua per obtenir una còpia en digital de la peça amb un nivell màxim de resolució i produir-ne un model tridimensional molt precís. El procés facilitarà l’estudi de l’obra, permetrà monitoritzar la seva conservació i afavorir-ne la preservació. A més, el resultat contribuirà a experimentar i innovar sobre noves maneres de divulgació del patrimoni arqueològic digitalitzat, a través de la impressió en 3D i la seva inclusió en iniciatives de realitat augmentada, realitat mixta i realitat virtual.

La estàtua del déu Esculapi o Asclepi, una de les icones de l’arqueologia catalana, va ser descoberta al 1909 en el segon any de les excavacions a Empúries de la Junta de Museus de Barcelona, endegades per iniciativa de Josep Puig i Cadafalch i és considerada una peça única. L’any 2007 es va fer un escaneig de l’obra, prèvia a la seva restauració. Amb l’actual procés de digitalització, una tecnologia més nova i precisa, s’aconseguirà una millora substancial i a major resolució del model.

L’acció s’emmarca en un dels objectius que tenen el Laboratori d’Humanitats Digitals i la CORE en Patrimoni Digital de la UAB: la col·laboració amb diverses institucions en l’àmbit del patrimoni cultural i les tecnologies digitals. En aquest sentit, cal destacar l’estreta col·laboració de la Universitat amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural en diferents projectes. Des de l’any 2019 es pot esmentar la col·laboració que es porta terme en el marc en el projecte Europeu INTERMEDIT amb la digitalització i impressió en 3D de diverses peces representatives del comerç, fenici, etrusc i grec al mediterrani occidental, projecte en el qual hi participa el Museu d’Arqueologia de Catalunya, junt amb el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera i el Museu d’Ensérune, a França. 

Universitat capdavantera en Humanitats Digitals

La UAB és capdavantera en l’àmbit de les Humanitats i el Patrimoni Digitals, amb un clúster, la Xarxa d’Humanitats Digitals de la UAB, amb més de 40 grups de recerca, institucions i empreses, que treballen conjuntament per innovar en el camp de les Humanitats i les Ciències Socials. 

Ha estat la primera universitat a nivell mundial en impulsar un curs MOOC en Humanitats Digitals i a l’octubre iniciarà el primer màster oficial interuniversitari, junt amb la UPF, sobre Humanitats i Patrimoni Digitals. Un màster en què participen diferents facultats i que compta amb la col·laboració de les institucions més importants en l’àmbit del patrimoni català i espanyol, com són l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, l’Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona i la Biblioteca Nacional de España.

The UAB, with Sustainable Development Goals

    Within