Go to main content
Universitat Autònoma de Barcelona

Eines Awards for five social transformation projects

10 Nov 2022
Share via WhatsApp Share via e-mail

Five different types of social transformation projects received an Eines Award in this second edition of the prize, which focuses on social transformation activities related to one of the UN's seventeen sustainable development goals. The awarded projects focused on work inclusion of people with autism, circus as an educational activity and social inclusion, animal-assisted therapy and co-education.

Lliurament dels premis Eines 2022

Els premis van ser lliurats el 9 de novembre en un acte al teatre municipal de Can Gomà, a Mollet del Vallès. Aquests guardons són atorgats per la Càtedra en Emprenedoria i Innovació Social, adscrita al Centre d'Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS), que ha estat creada per la UAB, els ajuntaments de Mollet del Vallès i Sant Cugat del Vallès, els consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental i la Diputació de Barcelona.

El premi Eines d'àmbit català, amb una dotació econòmica de 5.000 euros, ha estat atorgat a Specialisterne, una organització social que ofereix formació i ocupació a persones adultes amb autisme en l'àmbit de les tasques informàtiques i administratives, entre d'altres. A més, aquesta entitat assessora a les empreses per a integrar persones amb autisme en les seves organitzacions. Està implantada a Sant Cugat del Vallès, però Specialisterne Foundation és una organització pionera en aquest àmbit que va néixer a Dinamarca i ja té presència a 24 països.

Pel que fa al premi Eines d'àmbit vallesà, es van atorgar dos guardons amb una dotació de 2.500 euros cadascun. Com a projecte de transformació i innovació social consolidat, es va premiar el pla de teràpia assistida amb animals que es duu a terme a la Fundació Sanitària Mollet i del qual es beneficien ja 150 persones. Aquesta iniciativa permet que persones grans, amb discapacitat intel·lectual i usuàries del servei de salut mental treballin la comunicació, l'estimulació cognitiva, el treball motor o el benestar emocional mitjançant l'ajuda de gossos, que esdevenen facilitadors per fer tasques que la persona no podria fer sense ajuda.

Com a projecte de transformació i innovació social en estat preinicial, incipient o de nova creació, ha estat premiada l'associació TuSí(k)Circ, un projecte amb seu a Palau-Solità i Plegamans i Riells del Fai que va néixer el 2020 amb l'objectiu de fer servir el circ com a eina de transformació social. El circ és una eina saludable d'autodescobriment de les nostres potencialitats físiques, mentals i emocionals, i TuSí(k)Circ vol aproximar-lo a la zona del Vallès com a activitat extraescolar, oferir un espai per a creacions, residències i cabarets d'artistes de la zona.

Finalment, el premi Eines d'àmbit local ha distingit també dos projectes amb una dotació de 2.500 euros. Com a projecte consolidat, s'ha premiat la iniciativa Banys Coeducatius, que vol introduir millores als lavabos i vestuaris dels centres educatius per garantir l'accessibilitat, el respecte, la seguretat i la higiene en uns espais que sovint es converteixen en espais excloents, de mala convivència, insegurs, reflex del binarisme de gènere i poc nets i corresponsables. Es planteja, a més, com un procés de participació amb tota la comunitat educativa.

D'altra banda, com a projecte incipient ha estat distingit l'Institut de l'Ecoedició, una entitat que vetlla pel foment, difusió i verificació de la sostenibilitat ambiental en el món del llibre a Catalunya. L'ecoedició és una forma innovadora de gestionar les publicacions amb criteris de sostenibilitat. El projecte es basa en l'eina BookDAPer, un innovador programari català que pot calcular la petjada ecològica de qualsevol impressió òfset i digital, detectar-ne els punts que generen més impacte i servir com a eina per tal de reduir-ne l'impacte negatiu.

Respostes als reptes socials

El rector de la UAB, Javier Lafuente, va parlar del compromís de la Universitat amb una economia més social posant com a exemple la creació del Màster en Emprenedoria i Innovació Social i explicant que s'està avançant cap a "un model d'educació superior en què els reptes socials ens arribin i els i les estudiants treballin de manera transversal per donar-hi resposta".

Juntament amb Lafuente, van participar en els parlaments institucionals el director general d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat, Lluís Juncà; la diputada provincial de la Diputació de Barcelona Eva Menor; el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero; el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero; el vicepresident del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Xavier Garcés; el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, Pere Soler, i el regidor-coordinador de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic i Innovació de l'Ajuntament de Mollet del Vallès, Josep Monràs.

En l'acte, a més, el professor del Departament d'Economia Aplicada de la UAB Héctor Sala va presentar l'anuari d'Emprenedoria, Economia i Innovació Social i representants del consells comarcals i de la Diputació van presentar el nou Visor d'Economia Social. La cerimònia va ser conduïda per la periodista Neus Parés.

The UAB, with Sustainable Development Goals

  • Life on land
  • Life below water
  • Decent work and economic growth
  • Good health and well-being
  • Reduced inequalities
  • Peace, justice and strong institutions
  • Industry, innovation and infrastructure
  • Gender equality
  • No poverty
  • Zero hunger
  • Affordable and clean energy
  • Quality education
  • Responsible consumption and production
  • Sustainable cities and communities
  • Partnerships for the goals
  • Clean water and sanitation
  • Climate action

Within