Go to main content
Universitat Autònoma de Barcelona

Campus Ítaca presents its new programme model

31 Jan 2025
null Bluesky Share via WhatsApp Share via e-mail

Campus Ítaca, the socio-educational programme of the UAB, has presented to the different agents involved the new programme model that will be implemented this summer 2025 after an evaluation and revision process carried out under the framework of its 20th anniversary.

Group of people sitting in the meeting of the Itaca Campus

El 20è aniversari ha representat un punt d'inflexió per al Campus Ítaca, un programa que pretén contribuir a la reducció de l’abandonament escolar prematur d’alumnat en situació de vulnerabilitat socioeconòmica. A partir de l’informe d’avaluació elaborat pel grup de recerca ATLAS, de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB, s’ha fet una revisió del funcionament del programa per tal de proposar-hi millores. L’Andy Morodo, doctor en psicologia de l’educació i professor de la UAB ha estat la persona responsable d’aquest procés de revisió que ha comptat amb la col·laboració de representants dels instituts que participen al Campus Ítaca, així com de membres del Patronat i del Consell Consultiu de la Fundació Autònoma Solidària (FAS), encarregada de la gestió del programa.

El passat 22 de gener, a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres, la FAS va organitzar una reunió que va comptar amb la presència de representants institucionals dels 66 instituts i 17 municipis implicats en el projecte.

La secretària general de la UAB, Esther Zapater, va ser l’encarregada de donar la benvinguda als assistents i destacar l’impuls que la universitat ha volgut donar al programa. Per la seva banda, el Dr. Morodo va detallar com el procés reflexiu ha permès redissenyar el Campus Ítaca per tal de fer-lo més coherent amb els seus objectius.

Novetats del Campus Ítaca 2025

Durant el procés reflexiu es van identificar més de 100 propostes de millora, bona part de les quals s’implementaran a partir d’aquest any 2025, amb l’objectiu de reforçar l’impacte educatiu del programa i la seva capacitat de transformació social. Entre les principals novetats presentades, en destaquen les següents:

En primer lloc, s’han reformulat els objectius. L’objectiu general del Campus Ítaca és contribuir a la reducció de l’Abandonament Escolar Prematur (AEP) i per assolir-lo, s’ha establert com a nou objectiu específic que el Campus Ítaca esdevingui per a les persones  participants un espai de coneixement, aprenentatge i lleure que potenciï la seva motivació acadèmica i la seva autoeficàcia com a estudiants.

En segon lloc, el nou model propicia que els alumnes participin en les activitats acadèmiques del seu àmbit d’interès, podent escollir entre activitats STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i activitats de l’àmbit de les Ciències Socials i les Humanitats.

Una altra novetat és l’increment del nombre de beques Argó que la FAS ofereix perquè ex estudiants del Campus Ítaca participin en els cursos d’estiu que organitza el programa Argó, de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB: passant de 10 l’any 2023 a 30 el 2025.

Finalment, s’ha implementat un nou sistema de distribució de places, que anirà en coherència amb el percentatge d’alumnat amb desavantatge socioeconòmic de cada municipi. El departament d’Educació segueix i acompanya els nois i noies que tenen Necessitats Específiques de Suport Educatiu de tipus B (per raons socioeconòmiques) i, des del Programa Campus Ítaca, s’establiran les places i es farà el seguiment i avaluació, en base a aquesta categoria.

Dades clau i impacte

El Campus Ítaca 2025 se celebrarà en dos torns, del 25 de juny al 15 de juliol, i mantindrà la seva estructura d’activitats acadèmiques, lúdiques i tallers d’habilitats. En aquesta edició hi participaran joves de 66 instituts i 17 municipis del Vallès Occidental, amb la col·laboració de més de 80 monitors/es i dinamitzadors/es.

Una aposta pel futur educatiu

Amb aquest nou model, el Campus Ítaca es consolida com a iniciativa capdavantera en la lluita contra l’abandonament escolar i en la promoció d’oportunitats educatives per a l’alumnat més vulnerable. La reunió va culminar amb l’agraïment als instituts i municipis per la seva implicació i amb la reafirmació del compromís de la UAB amb l’educació inclusiva i de qualitat.

Within