Awards for two projects by researchers in Social and Cultural Anthropology
A project to recover the democratic memory of the Ribera de l’Ebre region and another that studies how to improve the Can Puiggener neigbourhood in Sabadell, both conducted by researchers from the Department of Social and Cultural Anthropology, have received research grants in the Creu Casas Sicart call for grants of the Vives Network for Universities and the Ramon Muntaner Institute, which confers grants for research in local and regional areas that includes a knowledge transfer component.
El projecte “La construcció de la pau i la recuperació de la memòria democràtica a la Ribera de l’Ebre” proposa aprofundir, des d’una mirada etnogràfica, en el coneixement de les conseqüències de la guerra civil i la dictadura a la Ribera de l’Ebre, construint espais intergeneracionals de reflexió, producció social i pensament crític.
D’una banda, el projecte recuperarà la memòria com a un imperatiu de memòries en perill d’extinció, amb les especificitats de gènere. I per l’altra, capacitarà les noves generacions per recuperar-la, a través de tallers. Per tant, des d'un abordatge regional, l’interès recau en analitzar el franquisme, no com a circumstàncies del passat, sinó com una experiència col·lectiva, transversal i actual.
El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) ha impulsat aquest projecte amb l’equip de recerca i formació format per Virginia Fons i Julieta Olaso, professores del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB, i Sandra Ordoño, investigadora de la secció d'Etnologia del CERE.
“El franquisme confronta temporalitats i representacions molt diferents que proporcionen les eines per a la comprensió d'un període turbulent que necessitem analitzar críticament, desxifrar i comprendre. Per això, considerem que cal abordar-ho des de la diversitat temporal i l'heterogeneïtat que caracteritza la memòria”, plantegen les investigadores en la presentació del projecte. “Entenem que tant la temàtica com els resultats de la recerca traspassen l'interès científic i institucional, ja que el principi fonamental és transformar i construir una societat més justa i igualitària”, hi afegeixen.
Estudi social d’un barri petit, divers i segregat
El segon projecte reconegut ha estat un estudi sobre el barri de Can Puiggener de Sabadell, el més petit en nombre d’habitants, amb una alta diversitat cultural i força segregat del conjunt urbà. El durà a terme el grup de recerca EMIGRA i la Fundació Bosch i Cardellach, en la seva línia FBC-Lab sobre temes de preocupació per la ciutat.
“L’estudi social d’entorns urbans segregats que acumulen indicadors de desigualtat i complexitat sociodemogràfica ha de superar enfocaments miserabilistes i seguir models innovadors i participatius”, explica Silvia Carrasco, directora d’EMIGRA. “Tot i ser un barri que presenta indicadors de pobresa i desigualtat preocupants, cal aprofundir en el coneixement de les dinàmiques i les necessitats socials des d’una perspectiva que involucri tots els protagonistes i els agents que actuen al barri i del seu potencial transformador.” detalla la investigadora.
L’estudi inclourà un petit audiovisual a mode de sensibilització i retorn, i els resultats hauran de servir per millorar les actuacions polítiques i socials.
L’equip del projecte el formen Silvia Carrasco i Teresa Tapada, professores del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB; Arnau Ribot, graduat en antropologia i economía per la UAB; Marga Pérez-Costa, mestra i voluntària en programes socials al barri de Can Puiggener, i Glòria Dalmau, historiadora i directora de la Fundació Bosch i Cardellach.