Go to main content
Universitat Autònoma de Barcelona

The UAB instals bird nests for swifts inside the faculties' shutter boxes

26 Mar 2025
null Bluesky Share via WhatsApp Share via e-mail

The UAB  has installed four custom-made nest boxes to house both swifts and bats on the facade of the Science and Technology Library. They have been placed right in front of the windows where some swifts had nested in recent years, inside the shutter boxes. In this way, the renovation of the windows will not affect this species, which will find an alternative nesting possibility, thus protecting the biodiversity of the campus.

ColocacioCaixesNiuFalciots
Els agents rurals van haver de pujar al terrat de la Facultat de Biociències per penjar les caixes niu.

Since 2015, the UAB annually monitors some 30 swift nests located at the Faculty of Science and Biosciences, and has ringed 237 swifts. It is estimated that some 80 to 90 nests can be found on campus, inside the shutter boxes of different faculties. 

Les quatre caixes niu es van instal·lar el dijous 27 de febrer, abans del període de nidificació, que és a la primavera, i ofereixen una solució que beneficia dues espècies clau de l’ecosistema i la biodiversitat que acull el campus de Bellaterra de la UAB. S’han instal·lat tres caixes niu prop dels nius originals i la quarta (com a prova pilot) prop d’una finestra encara no substituïda. La UAB fa un seguiment anual de trenta dels entre vuitanta i noranta nius actius de falciot que s’estima que hi ha a les persianes de les finestres.

Les caixes niu, fabricades específicament per l’empresa Ecotons, medeixen 150 × 19,5 × 26 mm i estan fetes de fusta. La tapa inclou un calaix d’acer galvanitzat i un registre superior per facilitar-ne el manteniment. A l’interior hi ha tres espais centrals per a falciots i un espai addicional de 22 mm entre la caixa i la paret per als ratpenats. Estan pensades perquè tant falciots com ratpenats hi puguin entrar amb facilitat i fer el niu a l’interior. El color de les caixes niu es va decidir mitjançant una votació entre la comunitat universitària.

La instal·lació de les caixes niu es va dur a terme amb la col·laboració del Grup de Suport de Muntanya del cos d’Agents Rurals, que aporta experiència tècnica al projecte, i es va establir un protocol per a futures accions similars. Els agents rurals es van haver de penjar i baixar per la façana per poder instal·lar les caixes.

Amb aquesta iniciativa, la UAB vol protegir la biodiversitat del campus mentre millora l’eficiència energètica dels seus edificis. El pla de millora de les condicions acústiques i tèrmiques dels edificis inclou la substitució de finestres i persianes originals (en moltes de les quals havien nidificat els falciots). Per això, la UAB va prendre mesures per salvaguardar les espècies d’aus que nidifiquen en les seves instal·lacions i va decidir construir les caixes niu.

Inicialment, es creia que els canvis només afectarien dos nius de falciots, però l’anellament fet l’1 de juliol de 2024 va revelar que n’hi havia tres d’afectats.

Importància ecològica

El falciot negre (Apus apus), espècie protegida que nidifica al campus, té un paper crucial en el control de poblacions d’insectes, ja que consumeix grans quantitats de mosquits i altres insectes voladors. Són aus essencials per mantenir l’equilibri ecològic en entorns urbans. La seva presència no només enriqueix la biodiversitat del campus, sinó que també contribueix al control natural de plagues. D’altra banda, el ratpenat, a més de consumir grans quantitats d’insectes, també contribueix a la pol·linització i a la dispersió de llavors.

Seguiment i conservació

Arran d’una prova pilot l’any 2014, des de l’any 2015 la UAB fa un seguiment anual d’uns trenta nius de falciots a la Facultat de Ciències i Biociències, ha anellat 237 exemplars i ha dut a terme sis recuperacions.

El 2023, en el marc d’una col·laboració de la UAB amb AVAFES (Associació de Veterinaris per a l’Atenció de Fauna Exòtica i Salvatge), es va instal·lar una càmera dins d’un niu de falciot i es va poder observar el cicle de cria complet d’aquesta au. La prova pilot va permetre obtenir imatges interessants de l’arribada dels falciots al niu, la posta i el naixement de dos pollets. En el blog ja.cat/falciot es poden trobar els moments més rellevants.

Equilibri entre eficiència i biodiversitat

Aquest projecte destaca la necessitat de trobar un equilibri entre l’eficiència energètica i la preservació de la biodiversitat urbana. «La identificació dels nius no és fàcil i s’ha anat fent amb visites in situ des de fa anys», explica Anna Florensa, tècnica de l’Oficina de Sostenibilitat. En aquest sentit, s’estima que al campus hi ha entre vuitanta i noranta nius actius, principalment a l’edifici C (facultats de Ciències i Biociències), seguit de l’edifici B, i de manera molt puntual a l’edifici M (Medicina) i l’edifici A (Rectorat).

La Universitat continuarà fent seguiments periòdics de les caixes niu per avaluar l’eficàcia de les mesures implementades, i reafirma així el seu compromís amb la sostenibilitat i la conservació de la biodiversitat.

A més de falciots, s’ha comprovat que al campus de Bellaterra hi nidifiquen altres espècies protegides, com ara el ballester, l’oreneta o el xoriguer, però pel que fa a l’interior de les persianes fins ara només s’ha pogut comprovar que hi nidifiquen els falciots i els balle

Within