Creativitat musical amb intel·ligència artificial

Curs Creativitat musical amb intel·ligència artificial

L'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA CSIC), ARTIFICIA i CUIMPB - Centre Ernest Lluch organitzen un curs el 26 i 27 d’abril sobre l’aplicació de la intel·ligència artificial per crear actuacions musicals. El Parc de Recerca UAB hi dinamitza un taller participatiu, en què, a través de l’experimentació pràctica, les persones participants descobriran què poden fer amb la tecnologia musical.

15/03/2023

En els últims mesos, diferents aplicacions de generació d'imatges i textos mitjançant eines d'intel·ligència artificial (IA) han saltat a la fama i han ocupat titulars, entrevistes a investigadors de IA, Trending Topics en Twitter, i molts dubtes. Tenint en compte el desenvolupament i avanç de les tecnologies de IA en els últims anys, què passarà amb aquelles àrees on la creativitat és un valor fonamental?, la IA substituirà a l'artista, o es convertirà en una eina més del seu treball?

En el camp de la música, Barcelona acollirà aquest pròxim mes d'abril el curs «Creativitat musical amb intel·ligència artificial» per a donar algunes respostes sobre com la IA revolucionarà radicalment la nostra manera de fer, interpretar i escoltar música. Destacats artistes i científics que treballen en el camp de la IA, la creativitat i la música es reuniran els pròxims 26 i 27 d'abril en el CCCB per a abordar els diferents reptes socials, ètics, creatius i tècnics als quals ens enfrontem, sent la música un exemple dels espais en els quals conviurem amb la tecnologies de IA. L'esdeveniment s'emetrà també en streaming i s'impartirà principalment en castellà, comptant amb traducció simultània quan els ponents parlin en anglès.

Co-organitzat pel IIIA-CSIC en col·laboració amb la Universidad Menéndez Pelayo (CUIMPB - Centre Ernest Lluch) i ARTIFICIA aquest esdeveniment promourà el diàleg entre intèrprets, científics i públic en general per a reflexionar sobre els impactes de la IA en les nostres vides, i sobre com imaginem el futur de la IA i creativitat en tot el seu cicle de vida des de la recerca fins i tot en l'espectacle.

El curs es desenvoluparà en dues jornades, dedicant el primer dia a l'actualitat de la IA amb l'exposició de casos pràctics de l'ús d'aquesta en els processos de creació i posada en escena musicals. Els casos d'estudi seran quatre: l'actuació Bach to the future, que es va presentar en el Festival Grec de Barcelona en 2022; la creació col·lectiva representant de Catalunya en el Concurs AISong Contest, AIMCAT 2021; l'eina educativa per a millorar la interpretació musical professional TELMI; i el duo ArInt que busca establir un diàleg entre l'artista i un algorisme de creació musical basat en IA. Finalment, la jornada acabarà amb la projecció d'un sampling de música feta amb intel·ligència artificial.

El segon dia comptarà amb un taller participatiu per a explorar i aprofundir en l'ús d'eines concretes de IA aplicada a la música. Aquesta sessió estarà dinamitzada per Matthew Yee-King, de Goldsmiths, University of London, i David Hernández, del Parc de Recerca UAB. Les propostes que sorgeixin del taller podran continuar evolucionant més endavant, perquè l'objectiu és que els participants puguin presentar les seves creacions en públic durant el 2023 i posteriors.

El preu del curs és 20€ per sessió, i compta amb descomptes per a estudiants, aturats i pensionistes. Les inscripcions es tancaran el 10 d'abril i el taller del segon dia està limitat a 20 persones.

Podeu trobar tota la informació del curs en el següent enllaç: https://www.artificia.pro/es/curso-musica-ia/