Xavier Ruiz, guardonat amb el Premi CIEU-FEiE 2022 a la categoria "EPSI"

Xavier Ruiz, Premi CIEU-FEiE 2022 a la idea més emprenedora d'EPSI

La desena edició del Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora de 2022 es va lliurar ahir, en un acte acadèmic on es va reconèixer la trajectòria innovadora d'estudiants, i titulats i titulades de la UAB, en set categories. Xavier Ruiz, estudiant del Grau en Prevenció i Seguretat Integral, va ser premiat en l'àmbit "EPSI".

 

10/05/2022

El Centre d'Iniciatives Emprenedores Universitàries de la UAB va atorgar, juntament amb la Facultat d'Economia i Empresa, el Xè Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora de 2022, per reconèixer la trajectòria en l'àmbit de la emprenedoria d'estudiants i graduats de la comunitat de l'Autònoma, en set categories: "Turisme", "Direcció Hotelera", "EPSI", "ESAGED", "Facultat d'Economia i Empresa", "General UAB" i "Alumni UAB".

L'acte acadèmic es va celebrar ahir a la sala d'actes de la Facultat d'Economia i Empresa amb un centenar d'assistents. La taula de ponents estava formada per Judit Panadés, Degana d'aquesta facultat; Anabel Galán, Vicerectora d'Alumnat i d'Ocupabilitat de la UAB; Josep Maria Margarit, investigador de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM CSIC); I Andreu Turró, Director del CIEU, que va exercir de conductor de l'esdeveniment.

El responsable del Centre d'Iniciatives Emprenedores Universitàries va donar la benvinguda i agrair la presència del públic assistent, del professorat implicat en aquesta entitat, i dels conferenciants. Durant la seva intervenció, Turró va destacar que l'objectiu d'aquest acte era fomentar i sensibilitzar en les capacitats i valors vinculats amb l'emprenedoria i la innovació, perquè eren "bons, a nivell personal i professional, per a tothom. Característiques com la capacitat de ser creatius, d'innovar, de resoldre problemes complexos, d'afrontar-se en situacions d'incertesa i ser capaços de prendre decisions, de liderar, de ser proactius, tenir iniciativa..Són importants per crear empreses, però també per diverses àrees de la vida".

La Degana de la Facultat d'Economia i Empresa, Judit Panadés, va subratllar la importància d'iniciatives com els Premis CIEU, per "recolzar i potenciar tot el talent de molts estudiants, ja que a vegades queda ocult, perquè no hi ha oportunitats com aquesta". Va afegir que des d'aquesta facultat es potenciava l'emprenedoria a través d'un màster en innovació social i un mínor en aquest àmbit, i amb el Centre d'Estudis i Recerca en Emprenedoria i Innovació Social, i diversos projectes.

En aquest mateix sentit, Anabel Galán, Vicerectora d'Alumnat i d'Ocupabilitat, va comentar que l'equip de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona estava dissenyant un pla estratègic d'impuls a l'emprenedoria amb transversalitat de tots els estudis de la UAB. Galán va defensar que es podia canviar la cultura emprenedora, de vegades "portada de casa" o per necessitat, incentivant-la i motivant-la des de l'aula i amb els recursos i serveis de la Universitat. 

 

Ponència de Josep Maria Margarit
Un moment de la ponència de Josep Maria Margarit.

 

Posteriorment va ser el torn de Josep Maria Margarit, doctor en Enginyeria Electrònica per la UPC, i exprofessor associat del Departament de Microelectrònica de la UAB, i antic investigador de l'Insitute of Neuroinformatics de la Universitat de Zurich.

Margarit va explicar com es va iniciar en el món de l'emprenedoria fins arribar a l'actualitat, com a investigador de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM CSIC), on concebia, cercava i desenvolupava microsistemes sensors intel·ligents d'ús industrial, sanitari i/o mediambiental.

Va explicar que el seu àmbit de coneixement radicava en la intersecció de la neurociència, la intel·ligència artificial, la microelectrònica, i la (bio)química analítica des d'una perspectiva emprenedora. Estava liderant la creació d'una spin-off acadèmica per explotar la tecnologia resultant, i posar-la al servei de la societat. Va concloure dient que "ser emprenedor no és crear una empresa i fer diners. La ciència i l'emprenedoria són per tothom i ens empodera perquè entre tots puguem fer del món un lloc millor per viure".

 

Guanyadors i guanyadores del X Premi a la persona més emprenedora

Després dels parlaments dels ponents, es va continuar amb el lliurament de guardons a les persones emprenedores d'aquesta edició. Els guanyadors i guanyadores van ser:

  • Categoria "Turisme": Sergi Rostoll
  • Categoria "Direcció Hotelera": Marta Mas
  • Categoria "EPSI": Xavier Ruiz.
  • Categoria "ESAGED": Sandra Orihuela
  • Categoria "Facultat d'Economia i Empresa": Omar Moreno
  • Categoria "General UAB": Carles Flaquer
  • Categoria " Alumni UAB": Marta Oreja

 

Xavier Ruiz, premiat en la categoria "EPSI"

Xavier Ruiz, estudiant del Grau en Prevenció i Seguretat Integral a l’EPSI, va ser guardonat en la categoria "EPSI" del certamen d'emprenedoria i innovació. Ruiz és un dels socis del grup empresarial extremeny GRex, dedicat a la ramaderia i la indústria alimentària vinculada amb l’elaboració i comercialització de carn fresca, pernils i embotits. Amb la pandèmia, el grup va crear l’empresa Concordia Solar SL, per obrir noves línies de negoci en l’àmbit de les energies renovables. "Vam detectar que una de les seves necessitats era la conservació i el manteniment dels parcs fotovoltaics. D’aquí va néixer la idea de potenciar un sistema de neteja mecanitzat on es combinessin les mesures de seguretat i l'ergonomia amb l’augment de producció", va comentar. 

L'acte acadèmic va seguir amb l'entrega de premis a la resta de categories, i amb la tradicional foto de grup de totes les persones guardonades, amb els ponents i amb els membres del CIEU.

 

Guanyadors i guanyadores del Premi CIEU a la persona més emprenedora de 2022