Virus del Nil occidental en falcons híbrids
La febre del Nil occidental (FNO) s’ha convertit en una creixent preocupació per a la salut pública i veterinària des de l’aparició del Virus del Nil occidental (VNO) a Nova York el 1999. La posterior propagació panzoòtica pels EEUU i els brots recents a Europa i a la conca del Mediterrani han augmentat l’interès pel VNO. Tot i que s’han realitzat nombrosos estudis sobre la infecció del VNO en les aus, els seus efectes sobre les poblacions aviàries encara són àmpliament desconeguts. A Europa s’ha observat que les aus rapinyaires són especialment propenses a la infecció per VNO.
Pel que sabem, aquest és el primer estudi en el qual es realitza una infecció amb VNO en falcons híbrids (Falco rusticolus × Falco cherrug). A l’estudi es mostra la vulnerabilitat a la infecció per VNO de falcons híbrids de deu setmanes d’edat i criats en captivitat. No es va observar cap cas de morbiditat ni de mortalitat després de la inoculació subcutània del VNO juntament amb extractes de glàndules salivals de mosquit. Tant las lesions macroscòpiques com les microscòpiques que es van observar eren similars a les que s’havien descrit prèviament en aus rapinyaires infectades de forma experimental o natural a Amèrica del Nord.
Els resultats obtinguts en aquest estudi demostren que, tot i que els falcons híbrids no semblen ser bons reservoris per a la transmissió del VNO a través de mosquits, sí que poden contreure el virus i poden desenvolupar virèmia i anticossos enfront el virus.
Referències
Busquets N, Bertran K, Costa TP, Rivas R, de la Fuente JG, Villalba R, Solanes D, Bensaid A, Majó N, Pagès N. Experimental West Nile Virus Infection in Gyr-Saker Hybrid Falcons. Vector Borne Zoonotic Dis. 2012 Mar 26.